Miért fontos a fogkő eltávolítása?

5 ok, hogy azonnal megszabadulj a fogkőtől!

Nagy baj is lehet abból, ha nem foglalkozol a fogköveddel! Blogcikkünkben kifejtjük, hogy miért érdemes már a kezdődő fogkövet is eltávolítani, milyen betegségek kialakulásához vezet, ha nem foglalkozol a problémával és mit tehetsz a megelőzés érdekében.

Mi is a fogkő?

A fogkő a lepedék megkövesedett (mineralizált), megszilárdult formája, amely a fogak felszínén és az íny alatt alakul ki, eltávolítása pedig nagyon fontos a fogak és az íny egészségének megőrzése érdekében. 

5 ok, amiért érdemes és fontos leszedni a fogkövet

1. Fogszuvasodás és fogtályog megelőzése

A fogkőben található baktériumok savakat termelnek, amelyek károsítják a fogzománcot és elősegítik a fogszuvasodás kialakulását.

Ha a fogszuvasodást és az íny megbetegedését nem kezeljük időben, a baktériumok könnyűszerrel eljuthatnak a fog belsejébe, ahol aztán gyulladást és gennyes tályogot hozhatnak létre. A fogtályog nagyon fájdalmas, és sürgős fogászati kezelést igényel, amely gyakran gyökérkezeléssel vagy a fog eltávolításával végződik.

2. Ínybetegségek megelőzése

A fogkő folyamatos irritációt okoz az ínyben, amely az íny gyulladását és vérzését eredményezheti. Ha nem kezelik, az íny állapotának súlyosbodása következtében parodontitis (fogágybetegség, fogínysorvadás) is kialakulhat. 

Dalosdent_fogkőeltávolítás_ínygyulladás

A parodontitis során a baktériumok által okozott, fogfelszínre tapadt plakk és fogkő felhalmozódik, és a szervezet immunreakciója következtében gyulladást okoz az ínyben. Ez fokozatosan károsítja a fogakat tartó csontot és szöveteket, ami fájdalmat, foglazulást és végül fogvesztést okozhat.

3. Esztétikai okok

A fogkő elszíneződést és foltokat okozhat a fogakon, amely esztétikai szempontból is negatívan hat mosolyunkra. 

4. Kellemetlen lehelet megszüntetése

A fogkőben található baktériumok a fogak felszínére tapadva kellemetlen szagokat bocsátanak ki, ami rossz lehelethez vezethet.

5. A fogpótlások élettartamának növelése érdekében

A fogkő, és a különböző ínybetegségek ronthatják a fogpótlások (pl. koronák, hidak, implantátumok stb.) állapotát. A fogkő eltávolítása segít a fogpótlások élettartamának meghosszabbításában, minőségük megőrzésében.

A fenti kellemetlen és fájdalmas fogászati problémák elkerülése végett fontos a rendszeres fogkőeltávolítás és a megfelelő fogápolási gyakorlatok betartása. 

A fogkő eltávolításához rendszeres fogászati ellenőrzésekre és professzionális fogtisztításra van szükség, de a megfelelő szájhigiéniai gyakorlatok – mint az alapos fogmosás, a fogköztisztító kefe és a fogselyem használata – is segítenek csökkenteni a fogkő kialakulásának kockázatát.

Így szabadulhatsz meg a fogkövedtől

Ha szeretnél megszabadulni a fogkőtől, arra a legjobb és legbiztonságosabb mód a fogászaton elvégzett professzionális fogkőeltávolítás, amelyet dentálhigiénikus vagy fogorvos végez. 

Az otthoni, “DIY” fogkő eltávolító módszerek nem mindig bizonyulnak hatékonynak, a kísérletezéssel pedig akár komolyabb sérülést is okozhatunk fogainknak. A fogkő eltávolítására szolgáló szakmai módszerek a következők:

1. Ultrahangos fogkőeltávolítás

Egy ultrahangos depurátor segítségével eltávolítjuk az íny alatti és feletti fogkövet. Az eljárás teljesen fájdalommentes, és általában 30 percen keresztül tart.

2. Airflow homokfújás

Az ultrahangos fogkőeltávolítás kiegészítő kezelése, amely homokfúvós módszerrel (víz, levegő és szódabikarbóna keverékével) a maradék, szabad szemmel nem látható fogkövet is eltávolítja.

Kettő az egyben: MyLunos Duo asztali homokfúvó

Rendelőnkben a MyLunos Duo ® professzionális, szájhigiénés “all-in-one” fogászati eszközzel végezzük a fogkőeltávolítást.
A profi gépben egyszerre található meg az ultrahangos fogkőeltávolítás és a beépített Airflow homokfúvás funkció is, így garantált a fogaid teljes körű tisztítása.
Az eszköz ultrahangos fogkőeltávolító része a hagyományos gépeknél gyengébb rezgésekkel dolgozik, ezáltal sokkal óvatosabban, de mégis nagyon hatékonyan távolíthatók el a nagyobb fogkődarabok is.
Dalosdent_MyLunosDuo_asztali_homokfúvó
MyLunos Duo ® asztali homokfúvó
A beépített Airflow homokfúvó segítségével eltávolíthatók a fogak legapróbb elszíneződései is, valamint az íny alatti, kezdődő fogágybetegség is fájdalommentesen kezelhető. A fogimplantátumokat és a különböző fogpótlásokat is sokkal hatékonyabban és kíméletesebben lehet tisztítani, ugyanis a homokfúvó a nehezen hozzáférhető helyeket is kiválóan kezeli. Ha van fogpótlásod, akkor bizonyára már te is tudod, hogy az élettartamának növelése érdekében mennyire fontos a rendszeres karbantartás és a megfelelő tisztítás. Nos, ez a gép ebben is segítségedre lesz! 🙂

4 érv, amiért évente legalább egyszer érdemes bejelentkezni egy teljes körű szájhigiénés kezelésre

Dalosdent_ultrahangos fogkőeltávolítás_1

4 érv, amiért évente legalább egyszer érdemes bejelentkezni ultrahangos fogkőeltávolításra

1. Egyszerre kíméletes és hatékony

A magas frekvencián rezgő ultrahangos fogkőeltávolító depurátor kíméletes a fogakkal és az ínnyel, mindeközben apró légbuborékokat képezve hatékonyan távolítja el a fog felszínén megtapadt fogkövet. A kezelés teljesen fájdalommentes, és általában mindössze 30 percet vesz igénybe.

2. Alapos tisztítást biztosít

Az ultrahangos technológia lehetővé teszi a mélyebb rétegekben megtapadt fogkő eltávolítását is, amelyek szabad szemmel gyakran nem is láthatók. A módszer garantálja a fogak és az íny alapos tisztítását, ezáltal segít megelőzni a fogszuvasodás és a kellemetlen ínybetegségek kialakulását.

3. Nem okoz sérülést

Az ultrahangos kezelés nem sérti a fogzománcot és ínyt sem, így nem kell tartani az esetleges sérülésektől.

4. Gyors és tartós

Az ultrahangos fogkőeltávolítás gyors, hatékony és tartós eljárás, így pácienseinknek csak igen kevés időt kell tölteni a fogorvosi székben a tiszta és egészséges fogakért!

Ezekre figyelj oda, ha szeretnéd megelőzni a fogkő kialakulását!

A fogkő kialakulásának megelőzése érdekében fontos az alábbi szájhigiéniai gyakorlatok betartása:

1. Alapos fogmosás

A napi legalább kétszeri fogmosás kulcsfontosságú lépés! A helyes fogmosási technikáról egy korábbi blogcikkünkben részletesen is olvashatsz. 🙂

2. Fogselyem és fogköztisztító kefe használata

A hiedelmekkel ellentétben a napi egyszeri, helyesen elvégzett fogselymezés, fogköztisztítás igenis csodákat tehet!
Dalosdent_fogkőeltávolítás_fogselyem használata

3. Szájvíz használata

A fogmosás és a fogselyem használata után opcionálisan befejező lépés lehet a szájvíz használata – fontos, hogy ez a lépés nem helyettesíti az alapos fogmosást!

4. Rendszeres fogászati ellenőrzések

A fogmosás után ez a legfontosabb! Látogass el évente kétszer kontrollra, szükség esetén fogkőeltávolításra, hogy az esetlegesen kialakuló fogászati problémákat még időben kezelhessük.

A rendszeres fogkőeltávolítás, illetve a megfelelő szájhigiéniai gyakorlatok alkalmazása segít megelőzni a fájdalmas fog- és szájbetegségeket, és megőrizni a fogak és az íny egészségét.

Ha tanácsra lenne szükséged a fogkőeltávolítással kapcsolatban, vagy szeretnél bejelentkezni ultrahangos kezelésünkre, várunk szeretettel rendelőnkben! 🙂 

Pszt! 2023. május 1-től egészen május 31-ig Mosolycsomag ajánlatunk keretén belül az ultrahangos fogkőeltávolítás mellett extra kedvezményeket is biztosítunk! 

Kattints az alábbi linkre, hogy többet is megtudhass ajánlatunkról! 

10% KEDVEZMÉNY ELSŐ KEZELÉSEDHEZ!

Iratkozz fel e-mail listánkra és
10%-os ajándék kupont adunk első fogászati kezelésedhez.

Call Now Button