Ragyogóan fehér mosoly

A fogfehérítés 2+1 fajtája

A fogfehérítés témakörét körbejáró, kétrészes blogcikkünk második felében a ragyogó mosoly eléréséhez vezető út három fajtáját ismertetjük.

A fogfehérítés 3 (ajánlott) módja

Felejtsd el a házi praktikákat és a DIY fogfehérítést, amellyel nemcsak a fogzománcot, de a nyálkahártyát is károsíthatod! Amennyiben az alábbi három módszer egyikét alkalmazod, a fogaid nemcsak fehérek, de egészségesek is maradnak. 

#1: Fogászati rendelőben történő, LED lámpás fogfehérítés

Dalosdent_rendeloi_fogfeherites

A kezelés menete

1. Előzetes kezelések
A fogfehérítés előtt külön alkalommal elkészítjük a szükséges töméseket, elvégezzük a fogkőeltávolítást.
2. Ínyvédelem

A rendelői fogfehérítés alkalmával a fehérítő anyag felhelyezése előtt az ínyre felvisszük az ínyvédő anyagot, mely megakadályozza, hogy a fogfehérítő érintkezzen a nyálkahártyával.

3. LED-lámpás fogfehérítés

A fogfehérítő anyag egy speciális, fogászati használatra kifejlesztett oxidálószer, melyet a fogakra helyezünk. A LED-lámpás megvilágítás felelős a kémiai reakció beindításáért, mely során a fogfehérítő szer elszínteleníti a fogak mélyebb rétegeiben lévő pigmentanyagokat.

Egy kezelés alkalmával általában kétszer-háromszor visszük fel a fogfehérítő anyagot, melyet alkalmanként 15-20 percig világítjuk meg. Így a fogfehérítés egy alkalmat vesz igénybe a fogorvosi rendelőben, körülbelül 1,5-2 órás időtartamban.

Rendelői fogfehérítés - előtte
Rendelői fogfeherítés - közben
Dalosdent_rendeloi_fogfeherites_utana
Rendelői fogfehérítés - utána

Mik a rendelőben végzett fogfehérítés előnyei és hátrányai?

A rendelői fogfehérítés előnye, hogy

  • gyors, hiszen a teljes folyamat mindössze 1,5-2 órát vesz igénybe,
  • látványos, mert több árnyalatnyi fehéredést érhetünk el egy kezeléssel,
  • biztonságos, mivel fogorvosi kontroll alatt történik,
  • és több évig tartós marad.

Hátránya, hogy a magasabb hatóanyag tartalmú fogfehérítő anyag és a gyorsabb fehérítés következtében sokkal gyakrabban okoz ideiglenes fogérzékenységet, mint az otthoni fogfehérítés.

#2: Fogfehérítés otthon, de nem házilag!

Otthoni fogfehérítés során egy, a fogorvosi rendelőben vett lenyomat alapján elkészített átlátszó fogfehérítő sínbe tölti bele a páciens az orvostól kapott fehérítő anyagot, melyet éjszakára felhelyez a fogaira.

Dalosdent_otthoni_fogfeherito_szett

Az otthoni fogfehérítés menete

Előkészületek, hiszen a nulladik lépés itt is fontos

Otthoni fogfehérítés esetén is igaz, hogy kizárólag fogkőtől megtisztított, szuvasodásmentes fogak alkalmasak fogfehérítésre. Azonban ebben az esetben az esetleges előkészítő fogkőeltávolítás és tömések mellett szükséges egy lenyomatvétel is, hogy az átlátszó sínt elkészíthessük, melybe otthon belehelyezhető a fogfehérítő anyag.

1. Előkészítő kezelések
Szükség esetén elvégezzük a fogkőeltávolítást, betömjük a szuvas fogakat.
2. Lenyomatvétel fogfehérítő sínhez

Egyedi, saját lenyomat alapján készített fogfehérítő síneket alkalmazunk, mivel így biztosítható a pontos illeszkedés, és az íny védelme.

3. Fogfehérítő sín átadása, a páciens tájékoztatása

A lenyomat alapján elkészülnek az átlátszó sínek, melyet a fogfehérítő anyaggal (4-8 db fecskendő) együtt átadunk a páciensnek. Otthoni fogfehérítés során egy a rendelői fogfehérítő anyaghoz hasonló, de csökkentett hatóanyag tartalmú oxidálószert használunk, mely kémiai folyamat során halványítja a pigmentanyagokat. 

Ezt az anyagot kell a sínbe tölteni, majd éjszakára felhelyezni a fogakra. A fehérítést 6-10 éjszakán át kell ismételni.

Mik az otthoni fogfehérítés előnyei és hátrányai?

Az otthoni fogfehérítés előnye, hogy

  • kíméletesebb a fogakkal, így nem okoz fogérzékenységet,
  • a fogfehérítő sín hosszú ideig tartós marad, így akár évekkel később is használhatjuk, ha ismételni szeretnénk a kezelést.

Hátránya, hogy hosszabb ideig tart a kezelés.

#2+1: Belső fogfehérítés gyökérkezelt fogak esetében

A gyökérkezelt fogak már nem rendelkeznek keringéssel. Ez, és a fogba került gyökértömő anyagok, fertőtlenítő szerek együttesen évek alatt a fog elszürkülését, elszíneződését okozzák.

Mi a belső fogfehérítés menete, és miben tér el a gyökérkezelt fogak fehérítésének folyamata az élő fogakétól?

A belső fogfehérítést fontos elkülöníteni az előzőekben tárgyalt LED-lámpás rendelői és otthoni fogfehérítéstől, ugyanis itt nem a teljes fogsor fehérítéséről van szó, hanem egyetlen, esetleg néhány darab elszíneződött gyökérkezelt fog fehérítéséről, mely(ek) sokkal sötétebb(ek), mint a többi fog.

1. Előkészítő kezelések

Gyökérkezelt fogak fehérítését kizárólag szuvasodásmentes fogakon, megfelelő gyökértömés esetén lehet elvégezni, így a fehérítés előtt szükség lehet esetlegesen a gyökértömés újbóli elkészítésére, a szuvasodás eltávolítására, fogtöméscserére.

2. Üregalakítás a fog belsejében

Belső fogfehérítés esetében – mint ahogy a neve is jelzi – nem a fog külső felszínére helyezzük a fogfehérítő anyagot, hanem a gyökértömés felső részét eltávolítva, a fog belsejébe. Mivel gyökérkezelt fogakról van szó, kizárólag a régi gyökértömés és fogtömés egy részét távolítjuk el, az ép fogrészekhez nem nyúlunk.

3. Fogfehérítő anyag használata

A kialakított üregbe helyezzük a fogfehérítő anyagot, melyet ideiglenes töméssel lezárunk. Ezt követően a pácienst 3-5 nap múlva visszahívjuk kontrollra, mivel ennyi időn át fejti ki hatását a fogfehérítő.

4. Kontroll: a fogfehérítő anyag cseréje

Ha további fehérítést szeretnénk elérni, akkor eltávolítjuk az ideiglenes tömést, kimossuk az üreget, belehelyezzük a friss fogfehérítő anyagot, és ismételten ideiglenes töméssel zárjuk. Általában 1-4 alkalommal szükséges a fogfehérítő anyag cseréje a kívánt szín eléréséig, attól függően, hogy milyen mértékű volt a fog elszíneződése a kiinduláskor.

5. Kontroll: a végleges tömés

Ha elértük a kívánt fehérítést, eltávolítjuk az ideiglenes tömést, kimossuk a fog belsejét, majd végleges tömést helyezünk a fogba.

Belső fogfehérítés - kezelés előtt
Dalosdent_Belső fogfehérítés_kezelés közben
Belső fogfehérítés - kezelés közben
Dalosdent_Belső fogfehérítés_kezelés után
Belső fogfehérítés - kezelés után

Fogfehérítés után - mit ehetünk és mit nem?

Fogfehérítést követő 2 hétben a fogak színe még nem stabil, fogékonyabbak a színező anyagokra, az elszíneződésekre. Éppen ezért nem javasoljuk a fogfehérítés utáni 2 hétben (otthoni fogfehérítés esetén a fogfehérítő sín viselése alatt sem) az erősen színező ételek, italok fogyasztását.

Amitől féltjük a fehér ingünket a családi ebéden, attól félteni kell a frissen fehérített fogainkat is. Ilyen például a paradicsom, csokoládé, cékla, bogyós gyümölcsök, vörösbor, kóla, tea, kávé. (A nélkülözhetetlen reggeli kávé esetén azért szívószállal lehet csalni. 😊) Ezen kívül nem javasolt a dohányzás, valamint rúzs használata sem.

Összefoglalva tehát...

a fogfehérítés folyamata megfelelő körültekintés mellett ép fogak esetén fájdalommentes és biztonságos, mellyel több árnyalatnyi, éveken át tartó fehéredést is elérhetünk.

A teljes fogsor fehérítése esetén beszélhetünk fogorvos (vagy dentálhigiénikus) által, a fogorvosi rendelőben végzett rendelői fogfehérítésről, valamint a fogorvos által felügyelt, egyéni lenyomat alapján elkészített fogfehérítő sínnel történő otthoni fogfehérítésről. Ez utóbbi esetén a fogorvos biztosítja a szükséges eszközöket és anyagokat, de a fogfehérítő anyagot a páciens otthon magának tölti bele a sínbe, és éjszakára a fogaira helyezi. 

Ha csak egyetlen, vagy néhány elszíneződött, gyökérkezelt fog fehérítésére van szükség, akkor belső fogfehérítést alkalmazunk.

A boltokban, vagy interneten megvásárolható házi fogfehérítő termékek használatát nem javasoljuk, mivel azok hatásossága kérdéses, és szakszerűtlen használat esetén károsíthatják is a fogainkat.

Amennyiben segítségre és további információra van szükséged, várunk szeretettel a DalosDent fogászati rendelőben állapotfelmérésre! 😊

10% KEDVEZMÉNY ELSŐ KEZELÉSEDHEZ!

Iratkozz fel e-mail listánkra és
10%-os ajándék kupont adunk első fogászati kezelésedhez.

Call Now Button