Kis űr, nagy probléma

Van már kiesett fogad? Nem hiányzik?

Tegyük fel, hogy csak egyetlen egy fog hiányzik a fogsorodból. Egy apró űr, ami első pillantásra talán csak esztétikai problémának tűnik, azonban ahogyan telik-múlik az idő, tapasztalni fogod, hogy ennél sokkal súlyosabb következményeket von maga után az, ha nem pótolod a fogadat.

Nem zavar a foghiány?? Az nagy baj!

Ha eddig elhitetted magaddal, hogy a hiányzó fogad nem is zavar annyira, akkor most szeretnénk meggyőzni az ellenkezőjéről.

4 következmény, ami után garantáltan a fogászat felé veszed majd az irányt 🏃

#1 A hiányzó fog megkeseríti az étkezés örömét

A fogsorunk egy összetett egység, ahol minden egyes fognak szerepe van a rágásban és az állkapocs stabilitásában. Gondolj bele, hogy milyen szomorú leszel, amikor a kedvenc ételed már nem nyújt örömet, mert a hiányzó fogad miatt nem csak az étel rendes megrágása, de az emésztés is problémákat okoz. Ez még étkezési zavarokhoz is vezethet!

#2 Korai öregedés, hanyatló önbizalom

Az elülső fogak hiánya egyértelműen befolyásolja az arcod arányait, és a természetes, megnyerő mosolyod is a múlté. A szembetűnő módon hiányzó elülső fogakat nem lehet eltakarni, sem beszéd, sem evés, főleg nem mosolygás közben. A foghiány így nem csak egészségügyi, de lelki problémákat, önbizalomhiányt is okozhat.

Talán könnyebben vonsz vállat, ha nem az elülső fogad hiányzik, hiszen  “ha nem látom, akkor nem is zavar”. A testünk és az arcunk azonban egy igen összetett rendszer, ahol minden egyes elem összhangban működik a többivel.

Egyetlen fog hiánya is képes megváltoztatni az arcunk arányait, ami akár vonásaink idő előtti öregedéséhez is vezethet! Az arcizmok és a csontok átrendeződése olyan változásokat idézhetnek elő, amikre nem is gondolnál, de amelyek egyértelműen visszanéznek rád a tükörből nem is olyan hosszú időn belül.

#3 Jönnek a fájdalmas fogbetegségek

A foghiányhoz kapcsolódó lassú változások nem csak esztétikailag problémásak. Pár hónap elég ahhoz, hogy a megmaradt fogak elkezdjék keresni a párjukat, így a foghiánnyal szemben lévő fogak kiemelkednek, a foghiányt határoló fogak pedig bedőlnek, elvándorolnak. Ráadásul a megmaradt, ferdén álló fogakat sokkal nehezebb tisztítani: hamarabb szuvasodnak, így a fogágybetegség és fogínysorvadás is valós veszéllyé növi ki magát, ezek következtében pedig akár ismét elbúcsúzhatsz egy pár fogadtól.

#4 A fogfájás, és az állkapocs fájdalom mindennapossá válhat

A hiányzó fogak miatt a megmaradt fogaknak kell elbírniuk a rágásból adódó terhelést, melyek ennek következtében túlterhelődnek, megfájdulhatnak, és gyorsabban kopnak. A kopás miatt megváltozik az alsó és felső fogsor érintkezése, mely kényelmetlen az állkapocsízület számára, ami így kattogást, kisugárzó fájdalmat okozhat.

Megdöbbentő, hogy akár egyetlen hiányzó fog is mennyi egészségügyi problémát okozhat – a megcsorbult önbizalomról nem is beszélve!

A fogpótlás tartós megoldás!

Ne aggódj, természetesen nem hagyunk magadra a hiányzó fogak okozta kihívásokkal! A modern fogászati technológiáknak hála egyáltalán nem lehetetlen visszanyerni régi mosolyod.

A fogpótlások valódi csodák: ezek a mesterséges fogművek nem csak pótolják a hiányzó fogakat, de helyreállítják a károsodott, letört fog korona részét – és visszaadják az elveszettnek hitt magabiztosságot. 🙂 Segítenek megőrizni a fogazat stabilitását és a rágófunkció hatékonyságát.

Ha fogpótlásokról van szó, többféle lehetőség is a rendelkezésedre áll,  melyek között garantáltan megtalálod a neked megfelelőt.

Megkülönböztetünk hagyományos fogpótlásokat, melyekhez kizárólag a páciensek saját fogait használjuk fel, valamint implantációs fogpótlásokat, melyekhez implantátum behelyezésére is szükség van. Másképp csoportosítva beszélhetünk rögzített fogpótlásokról, melyet a fogorvos a meglévő fogakra ragaszt, valamint kivehető fogpótlásokról, melyet te magad is ki tudsz venni otthon.

Fogpótlás készítése az alábbi esetekben javasolt:
  • teljesen hiányzik a fogad,
  • esztétikai problémáid vannak, 
  • gyökérkezelésen estél át,
  • a fogad jelentős része elkopott,
  • a fogad nagymértékben károsodott, letört.

Bármi is okozza a foghiányt, garantáltan tudunk segíteni rajta!

4 lehetőséget kínálunk neked foghiányod orvoslására!

Gyors és élethű: Azonnali/ideiglenes fogpótlás

Tudtad, hogy a leggyakoribb félelem fogpótlás készítése esetén nem a lehetséges fájdalom miatt van? Sokan attól tartanak, hogy a végleges fogpótlás elkészítéséig nem tudnak emberek közé menni, mert „fog nélkül” lesznek a kezelés végéig.
Az igazság azonban nem is állhatna messzebb ettől:  ideiglenes fogpótlások számos fajtájával dolgozunk, így a rendelőn kívül egyetlen percig sem hagyunk fogak nélkül!

A tartós megoldás: Rögzített fogpótlások

A rögzített fogpótlás esetén véglegesen a fogakra cementezzük a fogművet. A speciális ragasztóval felhelyezett koronákra nemcsak a nagy teherbírás, de az esztétikus megjelenés is jellemző.

Praktikus és könnyen kezelhető: Kivehető fogpótlások

Mint ahogyan beszédes neve mutatja, a rögzített verzióval szemben a kivehető fogpótlásokat (vagy más néven műfogsorokat, protéziseket) te magad is könnyen el tudod távolítani szükség esetén. Nagyfokú vagy teljes foghiány esetén is alkalmazhatók.

Természetesen a kivehető fogsorok esetében is fontos a rendszeres és alapos ápolás, és ugyan komfortérzetben alulmaradnak a rögzített társaikhoz képest, de az áruk annál kedvezőbb.

Mintha a saját fogad lenne: Fogimplantátumok

A fogimplantátumoknak hála, igazán úgy érezheted, mintha a saját fogad kaptad volna vissza.
Nagy előnyük, hogy nem szükséges lecsiszolni a saját fogakat, azoktól teljesen függetlenül egy, vagy akár több fog pótlására is alkalmasak, és olyan esetben is készíthető rögzített fogpótlás, mikor hagyományos esetben csak kivehető fogsor készítésére lenne lehetőség.
Az implantációs fogpótlások elkészítését minden esetben megelőzi az egészségügyi állapot és szokások feltérképezése.
A teljes alsó és felső fogsort is fogimplantátumokal pótoltuk

Így lesz 4 lépésből újra mesés a mosolyod

A fogpótlások elkészítésének menete változhat attól függően, hogy milyen típusú kezelés lesz a számodra legmegfelelőbb, de az azt megelőző lépések kulcsfontosságúak akármelyik opció is lesz a befutó.

Mik ezek a lépések?

1. Tervezés

A fogpótlás készítés első, és egyben az egyik legfontosabb lépése a tervezés. Ehhez mindenféleképpen szükséges egy konzultációs látogatás a fogorvosnál, valamint egy – a teljes szájüreget leképező – panoráma röntgenfelvétel, mert így teljes képet kaphatunk a meglévő fogak állapotáról.
Fogpótlás tervezésénél felmérjük a meglévő fogak számát és elhelyezkedését. Egy-két hiányzó fog esetén általában egyszerűen készíthető rögzített fogpótlás is, azonban ha sok fogat el kellett távolítani, és amik megmaradtak, azok sem tökéletes állapotúak, akkor valószínű, hogy nem bírnák el a rögzített fogpótlás terhelését. Ez esetben kivehető fogpótlást, vagy implantátum használatát javasoljuk.
A konzultáció során minden lehetséges opciót átbeszélünk majd veled (hiszen te fogod hordani évekig az elkészült fogpótlást), és együtt választjuk ki az igényeidhez tökéletesen illeszkedő kezelési tervet.

2. Előkészítő kezelések

A végleges fogpótlás elkészítése minden esetben a fogászati kezelés utolsó lépése, ugyanis az kizárólag megfelelő állapotú, gyulladásmentes íny mellett, szuvasodásmentes, kezelt fogakra készíthető. Éppen ezért számos esetben szükség van előkészítő tömésekre, gyökérkezelésekre és fogkőeltávolításra is.

3. Fogpótlás elkészítése

A különböző fogpótlások elkészítésének lépései minden típus esetén eltérőek, ezeket az adott fogpótlás leírásánál, blogcikk sorozatunk további részeiben jellemezzük.

4. Utógondozás

Minden típusú fogpótlásra igaz, hogy a maximális élettartamuk a rendszeres fogorvosi ellenőrzésekkel, szükség esetén fogkőeltávolítással biztosítható.
Fontos, hogy betartsd a kezelőorvos által meghatározott kontrollvizsgálatok időpontjait, így biztosítva a hosszútávú tartósságát az elkészült fogpótlásnak.

Segítünk mosolyod helyreállításában!

Öt részes blogcikk sorozatunk további részeiben bemutatjuk a fogpótlások sokszínű világát, és megosztjuk veled azokat a részleteket, amelyekkel felvértezheted magadat a legjobb döntés meghozatalához.

 Most már tudod, hogy a fogpótlások nem csupán fogpótlások – lehetőséget adnak arra, hogy megőrizd egészséged és újra magabiztosan mosolyoghass!

Nem tudod biztosan, hogy mire van szükséged?

Semmi gond! Nem vagy egyedül, de mi segítünk neked!

Gyere el hozzánk és megajándékozunk egy konzultációval és szájvizsgálattal egybekötött írásos kezelési tervvel, melynek értéke 10.000 Ft.

Ehhez nem kell más tenned, mint megadni e-mail címedet és 1 hónapon belül eljönni hozzánk konzultációra!

10% KEDVEZMÉNY ELSŐ KEZELÉSEDHEZ!

Iratkozz fel e-mail listánkra és
10%-os ajándék kupont adunk első fogászati kezelésedhez.

Call Now Button