A fogszabályozás menete

Magabiztos mosoly 6 lépésben

A fogszabályozás útján a hatodik állomással érünk el a célig: az esztétikus, szabályos fogsorig, amellyel magabiztosan mosolyoghatsz. Kétrészes blogcikkünk második részéből kiderül, hogy mi a fogszabályozás menete, illetve szót ejtünk a felnőtt és gyermek fogszabályozás fontosságáról is.

A fogszabályozás folyamatának állomásai

A fogszabályozás legfontosabb lépése a pontos diagnózis és kezelési terv felállításra, ezért mi erre különös figyelmet fordítunk.
Dalosdent_Fogszabályozás menete

Állomás #1: Konzultáció, lenyomatvétel

Az első konzultációs alkalommal átbeszéljük a páciens igényeit, lehetőségeit, az elsődleges kezelési opciókat, valamint lenyomatokat és fotókat készítünk. Felmérjük, hogy milyen röntgenfelvételek (esetleg háromdimenziós CT felvételek) szükségesek a pontos tervezéshez.

Állomás #2: Állkapocsízületi regisztráció

A második alkalommal egy állkapocsízületi regisztrációt végzünk, amely részben diagnosztikus folyamat, részben szűrővizsgálat.

Ez azért rendkívül fontos, mert a fogakat bárhova mozgathatjuk, azonban, ha a fogak az ízület számára kényelmetlen pozícióba kerülnek, az hosszútávon állkapocsízületi fájdalmat, kattogást, fogazati túlterhelődést is okozhat. Így sokkal pontosabb a tervezés, és hosszútávon is komfortos rágás, tartós eredmény érhető el.

Állomás #3: Kezelési terv készítése

Ezt követően a kezelőorvos digitálisan kiértékeli a röntgeneket, a lenyomatok alapján méréseket végez, láthatatlan fogszabályozás esetén digitalizálja a mintákat. Ezek alapján egy részletes prezentáció és írásos kezelési terv készül a többféle kezelési lehetőségről, amit egy külön alkalommal beszélünk át pácienseinkkel, ahol minden kérdésükre választ kaphatnak.

Állomás #4: Fogszabályozó kezelés elkezdése

A terv megbeszélését és a pontos kezelés kiválasztását követően kezdődik meg az effektív fogszabályozás, ami láthatatlan vagy kivehető fogszabályozó készülékek esetén ismételt lenyomatvételt, és a készülékek átadását jelenti, míg rögzített fogszabályozó esetén a bracketek fogakra ragasztása történik. Ezek általában néhány nap megszokási időt igényelnek, bármilyen készülékről is legyen szó.

Dalosdent_Fogszabályozás menete

Állomás #5: Fogszabályozó kezelés kontrollja

Havonta kontrolláljuk a folyamatot, rögzített készülékek esetén az ívek cseréjével, hajlításával, kivehető készülékek esetében kisebb módosításokkal, gyermekek esetén motiválással egybekötve.

Állomás #6: Fogszabályozó eltávolítása, helyben tartó más néven retenciós időszak

A kezelés végén kiértékeljük az elért eredményt, összehasonlítjuk a kiindulási állapottal és kezelési céllal, majd eltávolítjuk a készüléket és megkezdődik az úgynevezett retenciós időszak, ahol a cél az elért eredmények megtartása.

A fogszabályozó készülék eltávolításakor a fogak még kismértékben mozognak, ezért fontos helyben tartani őket a teljes rögzülésükig. Ez a helyben tartó, retenciós kezelés történhet rögzített, fix retainerrel (vékony ívet ragasztunk a fogak belső oldalára) és/vagy mélyhúzott sínnel vagy kivehető éjszakai fogszabályozóval.

A retenciós időszak hossza egyénileg változik, és ugyanolyan fontos része a kezelésnek, mint maga az effektív fogszabályozás, hiszen így stabilizálhatjuk az elért eredményt, megakadályozhatjuk fogaink visszarendeződését.

Dalosdent_Fogszabályozás menete

Felnőtt fogszabályozás - Miért ne lehetne fogszabályzód felnőttként is?

Az igazság nem is állhatna távolabb annál, mint hogy “Felnőttként már túl késő belevágni a fogszabályozásba!” A fogszabályozásba sose késő belevágni, hiszen egyértelműen bizonyított, hogy a fogmozgatás lehetősége életünk végéig megmarad.

Dalosdent_Fogszabályozás menete

A felnőtt páciensek két fő dologban különböznek a gyerekektől: egyrészt a növekedési időszak már lezárult az esetükben, másrészt általában lényegesen motiváltabbak.

A növekedés végével az állcsontok eltérései kivehető készülékekkel már nem befolyásolhatók, ezáltal a kezelési lehetőségek általában leszűkülnek a fogak mozgatására alkalmas rögzített vagy láthatatlan készülékekre. Viszont mivel a páciensek motiváltak és pontosan betartják az orvos utasításait, ezért a kezelési idő sokszor lerövidül.

Fogszabályozás gyermekkorban - A kulcs a motiváció

A gyermekkori fogszabályozás során a kulcs a gyermekek motivációjának felébresztése, ezért ilyenkor az első konzultációs alkalmon igyekszünk őket jobban megismerni.

A gyermekkori fogszabályozásban a hangsúly a megelőzésen és a növekedés befolyásolásán van. 

Kisebb korban a megfelelő izomegyensúlyt igyekszünk létrehozni, amibe beletartozik a rossz szokásokról való leszoktatás (ujjszopás, szájlégzés, nyelvlökéses nyelés, ajakharapdálás, stb.), az orrlégzés biztosítása és a nyelv ideális pozíciójának megtanítása. Ilyenkor szorosan együttműködünk logopédusokkal és fül- orr- gégészekkel, a fogszabályozási kezelés során a hangsúly a trainer típusú puha szilikonból készült készülékeken van.

Az aktív vegyes fogazati időszak (tej- és maradó fogak vegyesen vannak jelen, 9-12 éves kor) kiváló alkalom a korai eltérések kezelésére, mint amilyen az elülső fogakat érintő él- vagy keresztharapás vagy a rágófogakat érintő keresztharapás. Ilyenkor nyílik lehetőség a fogváltás irányítására és befolyásolására is.

Dalosdent_Fogszabályozás menete

12 éves kor után kezdődik az aktív növekedés időszaka, ilyenkor úgynevezett funkciós kivehető készülékek kerülnek előtérbe, amelyek az állcsontok növekedését serkentik, ezáltal megelőzve a harapási rendellenességeket

A korai kezelésben részesülő gyerekeknél sokszor megelőzhető a rögzített készülék használata, ám ha végül mégis szükség van rögzített készülékre, akkor már csak egy-egy fog pozícióját kell beállítani, ami lényegesen lerövidíti a kezelési időt

A tinédzserkori fogszabályozás már sokban hasonlít a felnőtt fogszabályozáshoz. Általában rögzített készülékkel történik, amik egyre divatosabbak a fiatalok körében.

Amennyiben segítségre és további információra van szükséged, várunk szeretettel a DalosDent fogászati rendelőben állapotfelmérésre! 😊

10% KEDVEZMÉNY ELSŐ KEZELÉSEDHEZ!

Iratkozz fel e-mail listánkra és
10%-os ajándék kupont adunk első fogászati kezelésedhez.

Call Now Button