Korona vagy híd?

Készülj fel 5 perc alatt az első fogászati konzultációdra!

A kivehető fogpótlások után szeretnénk bemutatni komfortosabb társukat, a rögzített fogpótlásokat, és mindent, amit róluk tudni érdemes.

Mit nevezünk rögzített fogpótlásnak, és milyen anyagokból készülhetnek?

A rögzített fogpótlás a fogorvos által véglegesen a fogakra cementezett fogmű. A speciális ragasztóval felhelyezett koronákra vagy hidakra nemcsak a nagy teherbírás, de az esztétikus megjelenés is jellemző.

A készítésükhöz használt anyagok

A leggyakrabban készített rögzített fogpótlások három típusa a fémkerámia, a cirkónium, és a préskerámia pótlások.

Dalosdent_Rögzített fogpótlások

Fémkerámia fogpótlások

Fémkerámia fogpótlás esetén egy nagy teherbírású fém alapra kerül a fogszínű porcelán. Manapság már nem kell félni a régebben sokaknak problémát okozó nikkel allergiától, mivel kizárólag nikkelmentes fémből készítjük fémkerámia fogpótlásainkat.

 

A porcelán – más néven kerámia -, teljesen beborítja a fém vázat, így kívülről nem látható a fém szín, azonban a nyaki részen a fogpótlás fényáteresztő képessége a saját foghoz képest eltér a fém alap miatt, így kis mértékben szürkésebbnek hat. Éppen ezért a fémkerámia fogpótlásokat jellemzően oldalsó fogak esetén használjuk.

Fémmentes fogpótlások

Fogpótlások készülhetnek fémmentes eljárással is, melyek a legmagasabb szintű esztétikai elvárásoknak is megfelelnek. Az elülső fogak ellátására szinte mindig fémmentes fogpótlásokat javaslunk.

  • Cirkónium fogpótlás esetében a fém váz helyett egy fémmentes, fehér színű cirkónium vázra kerül a kerámia, így a nyaki szürkés színtől nem kell tartani.
    Teljes kontúr cirkónium fogpótlások kizárólag egy tömbből kifaragott cirkóniumból állnak porcelán nélkül, mely ugyan kismértékben alulmarad esztétikában a cirkónium-kerámiához képest, de extrém tartósak, kopásállóak, és nem kell tartani a porcelán lepattanásától.
  • Préskerámia fogpótlásaink anyaga egy nagy teherbírású kerámia, melynek fényáteresztő képessége teljesen megegyezik a saját fogakéval, így biztosítva a tökéletes, ízléses megjelenést.

Fontos tudni, hogy préskerámiából kizárólag különálló koronák és a fogak külső felét beborító héjak készülhetnek, tehát hiányzó fogak esetében ez az anyag nem használható, míg fémkerámiából és cirkóniumból több koronából álló egységek, hidak is készíthetők, így megoldást nyújtanak bármely probléma fennállása esetén. 

Milyen tartósak a rögzített fogpótlások?

Mind a fémkerámia, mind a fémmentes fogpótlásaink anyaga rendkívül tartós, évtizedekig képes megőrizni eredeti állapotát. Azonban a legtöbbször nem a fogpótlás anyagának öregedése miatt jön el a csere ideje, hanem az azt tartó fogak betegsége miatt (például fogszuvasodás, begyulladt fog, fogínysorvadás). Éppen ezért nagyon fontos a fogorvos által előírt otthoni fogápolási protokoll, a kontrollvizsgálatok, és fogkőeltávolítás betartása, hiszen ezzel elkerülhetjük a szuvasodás kialakulását.

Dalosdent_Rögzített fogpótlások_Otthoni fogápolás

Időben kezelve a legtöbb esetben lehetőség van a híd eltávolítása nélkül is a gyulladt fog gyökérkezelésére, esetleges baleset következtében lepattant kerámia javítására, így növelve maximálisra a fogpótlások tartósságát.

Általánosságban elmondható, hogy 8-10 év a rögzített fogpótlások élettartama, de ez nagymértékben függ a fogpótlást tartó fogak állapotától, és a fentebb leírt kontrollvizsgálatok, rendelői és otthoni fogápolási kezelések betartásától.

A rögzített fogpótlások típusai: fogkorona, fogászati héj és fogászati híd

I. Fogkorona

A fogkorona a rögzített fogpótlások csoportjához tartozik, az ínycsonk felett elhelyezkedő (azonos nevű) saját fogkorona helyreállítására szolgál. Elsődleges célja, hogy a fog megmaradt részét épségben megőrizhessük, a fogat pedig ily módon megmentsük. Ezen kívül esztétikai okokból is szükség lehet fogaink koronázására.

A fogkoronák 3 fajtája

A leggyakrabban készített fogkoronák a fémkerámia, cirkónium, és préskerámia koronák.

Fémkerámia fogkoronák
Fémkerámia koronák esetén egy nagy teherbírású fém alapra kerül a fogszínű porcelán. Mivel a nyaki részen a korona fényáteresztő képessége a saját foghoz képest eltér a fém alap miatt és kis mértékben szürkésebbnek hat, ezért a fémkerámia koronákat jellemzően oldalsó fogak esetén használjuk.
Fémmentes fogkoronák

Fogkoronák készülhetnek fémmentes eljárással, melyek megfelelnek a legmagasabb szintű esztétikai elvárásoknak is.

Cirkónium korona esetében a fém váz helyett egy fémmentes, fehér színű cirkónium vázra kerül a kerámia, így a nyaki szürkés színtől nem kell tartani. Teljes kontúr cirkónium korona esetén kizárólag cirkóniumból készük a korona, porcelán nélkül.

Dalosdent_Rögzített fogpótlások_cirkonkoronák

Préskerámia koronáink anyaga egy nagy teherbírású kerámia, melynek fényáteresztő képessége teljesen megegyezik a saját fogakéval, így biztosítva a tökéletes esztétikus megoldást. Préskerámiából kizárólag különálló koronák készülhetnek, több egységből álló koronák, hidak nem.

Szinte minden esetben fémmentes koronákat javaslunk elülső fogak ellátására. Elszíneződött fogak esetén a cirkónium korona lehet jobb választás, mivel a cirkónium váz teljesen elfedi a saját fog sötét színét, azonban ha kizárólag formai változtatást szeretnénk a fogakon, akkor inkább préskerámia koronát választunk a tökéletes fényáteresztés miatt.

Oldalsó fogak esetén a fémkerámia mellett cirkónium koronáink is tökéletesen használhatók magas teherbírásuknak köszönhetően.

A fogkorona elkészítésének és felhelyezésének 2 állomása

1. Előkészítés és lenyomatvétel

A fogak előkészítése az első lépés, mely során kúpos alakúra csiszoljuk a fogat, amire rá tudjuk húzni a koronát.

Az előkészítés során minimálisan az íny szintje alatt egy peremet – vállat – alakítunk ki a korona számára, így biztosítva a természetes hatást, a tökéletes illeszkedést és tisztíthatóságot, mellyel elkerülhetjük a későbbi ínygyulladást. Élő fogak esetében természetesen érzéstelenítés mellett történik az előkészítés, gyökérkezelt fogaknál erre általában nincsen szükség. 

Dalosdent_Rögzített fogpótlások_Korona lenyomatvétel

A megfelelően előkészített fogról lenyomatot veszünk, melyet elküldünk a fogtechnikusnak. Lenyomatvétel előtt a fogak és az íny közé egy kis fonalat helyezünk, mely eltartja az ínyt a fogtól. Ennek a fonalnak köszönhetően egyértelmű lesz a fogtechnikus számára, hogy meddig tart az íny, és hol kezdődik a fog, ezáltal tökéletesen illeszkedő fogkoronát tud készíteni. 

2. Ragasztás, átadás

Az elkészült fogkoronát ragasztócementtel rögzítjük a fogra, ami néhány perc alatt megköt. Ezt követően 2 órán át nem szabad enni, mivel a friss ragasztást károsíthatja a rágóerő, de utána már bátran használhatjuk az új fogpótlást, hiszen azért készítettük. 😊

Mennyi idő alatt készül el a fogkorona?

Fogkorona készítéséhez általában elegendő 2 látogatás a fogorvosi rendelőben. Először előkészítjük a fogat és lenyomatot veszünk, majd a második látogatás során felragasztjuk az elkészült koronát, így akár 5 munkanap alatt elkészülhet a fogpótlás.

Ha nagyobb munkáról van szó, például egyszerre több (6-12 db) koronát készítünk, abban az esetben a fogak előkészítéséhez és a lenyomatvételhez szükség lehet 2, vagy akár 3 alkalomra. Ezt minden esetben a pácienssel egyeztetjük, hiszen néhányan inkább több, de rövidebb alkalomra szeretnének jönni, míg mások előnyben részesítik, ha elegendő egy alkalom az előkészítéshez, mert nem probléma, ha hosszabb. A lenyomatvételt követően általában egy próba alkalom is szükséges a rendelőben, ezt követően készülnek el a végleges koronák. 

Összesen tehát 3-5 látogatás szükséges a fogorvosnál, az első látogatástól számítva 2-3 hét alatt elkészülnek a koronák.

Tanácsok fogkorona használatakor

A rögzített fogpótlások előnye, hogy teljesen a sajátunknak érezzük őket. Mivel a fogkorona a saját fogunkra van önállóan ráragasztva, így tisztításuk módja is teljesen megegyezik. Azonban míg a saját fog bárhol elkezdhet szuvasodni, ugyanez a korona esetében kizárólag az íny mentén, a fog és a fogkorona találkozásánál jellemző, így nagyon fontos a fogköztisztítás és a rendszeres fogkőeltávolítás.

II. Fogászati héj

A rögzített fogpótlások egy típusa a porcelán héj, mely gyakorlatilag egy fél koronának tekinthető, és kizárólag a fogak külső felszínét borítja be. Minden esetben porcelánból, préskerámiából készül a maximális esztétikai eredmény érdekében.

Dalosdent_Rögzített fogpótlások_Fogászati héj előtt
Fogászati héj előtt
Dalosdent_Rögzített fogpótlások_Fog csiszolás után
Csiszolás utáni fog
Dalos
Fogászati héj után

Kizárólag esztétikai okokból készítjük, formai- vagy színkorrekció szükségességekor. Előnye a koronával szemben, hogy nem szükséges az egész fog előkészítése, csak egy minimális foganyagmennyiséget kell eltávolítanunk a fog külső oldaláról. 

Elkészítési módja és ideje a fogkoronáéval megegyezik: jellemzően 1-2 hétre kell számítani, attól függően, hogy hány fognak van szüksége héjra.

III. Fogászati híd

A fogászati híd hiányzó fog vagy fogak esetén alkalmazható rögzített fogpótlás. Gyakorlatilag kettő vagy több, egymás mellé illesztett fogkoronát jelent, amelyek hidat képezve kapcsolódnak egymáshoz.

A fogászati hidak 2 típusa: fémkerámia és cirkónium híd

Leggyakrabban fémkerámia és cirkónium hidat készítünk.

A koronákkal megegyezően, a fémkerámia hidakat jellemzően hátsó fogak esetében használjuk, míg az elülső fogak pótlására esztétikus, fémmentes cirkónium hidat javaslunk. Utóbbiak azonban a nagyfokú teherbírásuk következtében hátsó fogak pótlására is alkalmasak.

Egyetlen esetben javasolt inkább fémkerámia híd a cirkónium helyett: ha egymás mellett sok fog hiányzik, így a megmaradt fogak között nagyon nagy a távolság, melyen a hídnak át kell ívelni. Ilyenkor fémkerámia használata javasolt.

A cirkónium ugyanis egy nagyon kemény, rugalmatlan anyag, amely tulajdonsága sok esetben előnyös, azonban ha nagy távolságot kell áthidalnia, akkor a merevsége miatt törésre hajlamos. Ezzel szemben a fémkerámia híd rugalmasabb, így ilyen esetekben is alkalmazható.

A fogászati hidak elkészítésének és felhelyezésének 4 állomása​

1. Előkészítés és lenyomatvétel

A fogászati híd elkészítésének menete hasonló a koronáéhoz, azonban itt minden esetben több fogat kell előkészíteni. Egy fog hiányakor a foghiány előtt és mögött levő fogakat, míg több fog hiányakor akár az adott állcsonton az összes megmaradt fogat is elő kell készíteni (ezt nevezik körhídnak).

A foghiányt határoló fogakat kisebb, kúpos alakúra csiszoljuk, melyre rá tudjuk húzni a hidat. A megfelelően előkészített fogakról lenyomatot veszünk, melyet elküldünk a fogtechnikusnak.

2. Vázpróba

Fémkerámia híd esetén a fém vázat, míg cirkónium híd esetén a cirkónium vázat próbáljuk rá az előkészített fogakra, mely során ellenőrizzük a híd illeszkedését.

Dalosdent_Rögzített fogpótlások_Fogászati híd
3. Próba a kerámiával-nyerspróba (nem minden esetben szükséges)

Sok fogat érintő, nagy kiterjedésű hidak esetén kiemelten fontos, és egyben a legnehezebb feladat a kényelmes fogérintkezés beállítása, hiszen egy teljesen új harapást, fogérintkezést hozunk létre, melyet hosszú ideig fog hordani páciensünk. 

Ahhoz, hogy az elkészült híd tökéletesen kényelmes legyen rágás közben az állkapocsízület számára is, a végleges kerámiával is tartunk egy próbát, és ha nagymértékű igazítás volt szükséges, akkor vissza kell küldeni a fogtechnikusnak polírozásra.

4. Átadás, ragasztás

Az elkészült hidat ragasztócementtel rögzítjük a fogakra, mely pár perc alatt megköt. A ragasztás után 2 órán át nem szabad enni, mivel a friss ragasztást károsíthatja a rágóerő. Ezt követően bátran használhatjuk az új fogpótlást.

Mennyi idő alatt készül el a fogászati híd?

A fogkoronához képest egy fogászati híd esetén legalább 2 fog előkészítésére van szükség, és legalább egy próba alkalmat is tartunk. Tehát egy kisebb, egyszerűbb híd elkészítéséhez 3 alkalom szükséges a fogorvosi rendelőnkben, és már másfél hét alatt elkészülhet a fogpótlás.

Nagyobb kiterjedésű, több fogat érintő híd készítése esetén a koronákkal megegyezően a fogak előkészítéséhez és a lenyomatvételhez szükség lehet 2, akár 3 alkalomra is. Erről a pácienssel mindig egyeztetünk, mert szintén előfordulhat, hogy az adott páciens inkább a több, de rövidebb alkalmakat részesíti előnyben az egy hosszú alkalommal szemben.  Ebben az esetben a lenyomatvétel után 3 látogatás is szükséges lehet, amíg teljesen elkészül a kényelmes fogpótlás. 

Összesen tehát 4-6 alkalomra, 2-3 hétre lehet szükség a fogpótlás elkészítéséhez.

Tanácsok fogászati híd használatakor

Egy híd átadásakor mindig különös figyelmet szentelünk arra, hogy páciensünknek megtanítsuk a helyes tisztítását. A híd tulajdonképpen több egymás melletti fogkorona, azonban nem külön, egyesével helyezkedik el a fogakon, hanem egy darabból áll, összeköti a fogakat. Ennek következtében megváltoznak a korábbi fogközök, hagyományos fogselyemmel a hidat nem lehet tisztítani.

Erre megoldás a fogköztisztító kefe, mely segítségével tökéletesen tudjuk tisztítani a híd alatti fogközöket. Fontos, hogy a hiányzó fogak helyén is tisztítanunk kell a hidat. Fogköztisztító kefével, vagy merevített fogselyemmel lehet a hídtest alját is tisztítani. 

A fogászati híd esetében is az ínyszintben, a híd és a fog illesztésénél alakulhat ki fogszuvasodás, valamit a hídon is megtapadhat a fogkő, nem csak a saját fogakon. Ennek köszönhetően a fogászati híd esetében is nagyon fontos a rendszeres fogkőeltávolítás, és a kontrollvizsgálat.

Amennyiben segítségre és további információra van szükséged, várunk szeretettel a DalosDent fogászati rendelőben konzultációra! 😊

Nem tudod biztosan, hogy mire van szükséged?

Semmi gond! Nem vagy egyedül, de mi segítünk neked!

Gyere el hozzánk és megajándékozunk egy konzultációval és szájvizsgálattal egybekötött írásos kezelési tervvel, melynek értéke 10.000 Ft.

Ehhez nem kell más tenned, mint megadni e-mail címedet és 1 hónapon belül eljönni hozzánk konzultációra!

10% KEDVEZMÉNY ELSŐ KEZELÉSEDHEZ!

Iratkozz fel e-mail listánkra és
10%-os ajándék kupont adunk első fogászati kezelésedhez.

Call Now Button