Kivehető fogpótlás

Ezek közül a kivehető fogpótlások közül válogass!

Előző blogcikkünkben kifejtettük, hogy miért fontos pótolni a hiányzó fogakat, most pedig szeretnénk bemutatni és igazságot szolgáltatni annak a fogpótlásnak, amelytől a legtöbben tartanak, azonban a legpraktikusabb: a kivehető fogpótlásokat.

A kivehető fogpótlások elnevezése beszédes

Hogy miért? Nos azért, mert a rögzített verzióval szemben a kivehető fogpótlásokat (más néven műfogsorokat vagy protéziseket) a páciens is könnyen el tudja távolítani, ha szükséges. Előnyük, hogy nagyfokú vagy teljes foghiány előfordulásakor is alkalmazhatók.

A kivehető fogsorok esetében is fontos a rendszeres és alapos ápolás, és ugyan komfortérzetben alulmaradnak a rögzített társaikhoz képest, áruk azonban jóval kedvezőbb.

A kivehető fogpótlások különböző fajtáiban közös, hogy nagyobb részt borítanak be a szájüregben, mint a saját fogaink, vagy a rögzített fogpótlások. Felső állcsont esetén a szájpadlás egy részét, alsó állcsont esetén pedig a nyelvünk alatti terület egy részét is elfoglalják. A hiányzó fogakat természetes hatású műfogak pótolják, melyeket rózsaszín műíny kapcsol a fogsor alapját képező alaplemezhez.

A legstabilabb kivehető fogpótlásnak is van minimális mozgása, étkezés közben a megrágott falat egy része is alá kerülhet, így ezeket lényegesen hosszabb idő megszokni, mint a rögzített fogpótlásokat. Mindemellett azonban olyan esetekben is pótolhatjuk velük a hiányzó fogakat, amikor hagyományos rögzített fogpótlást nem alkalmazhatunk.

Dalosdent_Kivehető fogpótlások

Milyen tartósak a kivehető fogpótlások?

Tartósságukat befolyásolja a fogatlan íny sorvadása, mely a legtöbb esetben alábéleléssel (fogsor kiegészítéssel) kiküszöbölhető. 

Ezen kívül a megmaradt fogak betegségei, eltávolítása is szükségessé tehetik egy új részleges kivehető fogpótlás készítését, de a legtöbb esetben megoldható a fogpótlás átalakítása egy műfog rápótlásával, új kapcsok kiegészítésével. 

Összességében mind a részleges, mind a teljes kivehető fogpótlások nagyon jól alakíthatók, javíthatók, de 5 évente javasoljuk a cseréjüket, mivel a műanyag mélyebb rétegébe is bejutnak a szájüreg baktériumai, esetleg a gombás fertőzések is. Ezek a baktériumok ott megtapadva folyamatos szájüregi fertőzést, nyálkahártya irritációt okozhatnak.

Két típus: részleges vagy teljes kivehető fogpótlás

A részleges kivehető fogpótlások

Általában akkor van szükség részleges kivehető fogpótlásra, amikor a páciensnek vannak még saját fogai (nincs tehát teljes foghiány), de azok száma vagy elhelyezkedése nem megfelelő egy fogászati híd készítéséhez, vagy már nincsenek olyan állapotban, hogy elbírjanak egy rögzített fogpótlást.

Dalosdent_Kivehető fogpótlások_2

Miből áll a részleges kivehető fogpótlás?

A részleges kivehető fogpótlás alapja az úgynevezett alaplemez, mely ráfekszik az ínyre, és a nyálkahártyára. Az alaplemezt a rózsaszín műíny köti össze a hiányzó fogakat pótló műfogakkal.

A részleges kivehető fogpótlás minden esetben rögzítő eszközökkel kapcsolódik a megmaradt fogakhoz, hiszen így érhetjük el a legjobb stabilitást. Ezek a rögzítő eszközök lehetnek kapcsok, stégek, teleszkópok, rejtett csúsztatók vagy gömbretenciós elemek.  Kiválasztásuk minden esetben a fogpótlás tervezésekor történik, a megmaradt fogak számától és állapotától függően.

A készítésükhöz használt anyagok

Az alaplemez részleges fogpótlások esetén általában egy fém alapból áll, melyet a rózsaszín, műanyag akrilát műíny borít, és ebben rögzülnek a szintén műanyag műfogak. 

Bizonyos esetekben, ha csak 1-2 rosszabb állapotú fogra tudunk építkezni, nem használunk fém alapot, kizárólag műanyag akrilát alaplemeze van a fogsornak. Ez kevésbé kemény anyag, hajlamosabb a törésre, viszont előnye, hogy ha a későbbiekben fogeltávolításra lesz szükség, könnyen teljes fogsorrá alakítható az addigi részleges fogsorunk, nem szükséges teljesen újat készíteni.

A részleges fogpótlások rögzítésének 4 módja

Kapcsos rögzítés

Ebben az esetben a saját fogakhoz fém nyúlványokkal, kapcsokkal kapaszkodik a részleges kivehető fogsor. Ennek előnye, hogy a megmaradt fogakkal nincs tennivaló, a stabil rögzítéshez nem szükséges korona vagy fém sapka készítése.

Hátránya, hogy nem a legesztétikusabb megoldás a fém kapcsok miatt, valamint a fogakat (melyeken a kapcsok rögzülnek), túlterhelheti a fogpótlás.

Dalosdent_Kapcsos kivehető fogpótlás
Stéges rögzítés

Stéges rögzítéskor a fogak közé egy stéget, más néven merevítő rudat készítünk, melybe a kivehető fogpótlás belekapaszkodik, így biztonságosan rögzül.

Előnye, hogy stabil, esztétikus megoldásnak minősül, azonban hátránya, hogy a saját fogakra koronát kell készíteni, melyek közé beépítjük a stéget, így költségesebb, mint a kapcsos fogpótlás.

Teleszkópos rögzítés

Ha 1-2 foga maradt csak meg páciensünknek, teleszkóp készítése megfelelő megoldás lehet. 

Ennek során egy fém sapkát készítünk a fogakra, melyet véglegesen ráragasztunk. A fogsorban szintén rögzítünk egy minimálisan nagyobb méretű fém sapkát, mely tökéletesen illeszkedik a sapkás fogakra, így a megmaradt fogak stabilizálják a fogsort.

Előnye, hogy akkor is alkalmazható ez a megoldás, ha a páciens fogai rosszabb állapotban vannak, mivel egy későbbi, esetleges foghúzáskor a rögzítés nagyon könnyen javítható. Hátránya, hogy a saját fogak előkészítése szükséges hozzá.

Dalosdent_Teleszkópos rögzítés_Kivehető fogpótlás
Rejtett rögzítés – csúsztató és gömbretenció

Rejtett rögzítést az úgynevezett kombinált fogpótlások esetében használhatunk, mely egy fix, rögzített fogpótlásból, és egy részleges kivehető fogpótlásból áll. 

Először elkészítjük a rögzített fogászati hidat a megmaradt fogakra, melybe beleépítünk egy rejtett rögzítést a kivehető fogpótlás számára. Ez tulajdonképpen úgy működik, mint egy patent: a kivehető fogsort belepattintjuk a hídban elrejtett rögzítő eszközbe. (Nagy méretű fogak esetén hosszúkás csúsztatót, kisebb méret esetén egy gömb alakú fejet használunk a rögzítésre.)

Dalosdent_Kombinált kivehető fogpótlás

A rögzített fogpótlás kizárólag fémkerámia híd lehet, mert csak ebbe építhető be a rejtett rögzítés. Ez egy nagyon kedvelt fogpótlás fajta, a kivehető fogpótlások közül a legstabilabb megoldás és a rejtett rögzítés miatt észrevehetetlen. Olyannyira észrevehetetlen, hogy egyik kedves hölgy páciensünk férje 5 év után jött csak rá, hogy a feleségének kivehető fogpótlása van! 😊

Hátránya, hogy a saját fogakra híd készítése szükséges, így az áruk drágább, illetve kizárólag jó állapotú, megfelelő számú fogra készíthető.

Mennyi idő alatt készül el egy részleges kivehető fogpótlás?

Mivel a részleges kivehető fogpótlások csoportjába nagyon sokféle, eltérő bonyolultságú fogpótlás tartozik, ezért az elkészítési idejük is nagyon változó.

Egy kapcsos kivehető fogpótlás esetén, ahol nem szükséges a saját fogak előkészítése, mindössze 4 rövid (15-30 perces) alkalom elegendő. Első alkalommal egy lenyomatvétel történik. Ezt követően a fogtechnikus elkészíti az alaplemezt, melyet a második alkalommal bepróbálunk, és rögzítjük a páciens harapását, illetve meghatározzuk, hogy hova kerüljenek a műfogak. Harmadik alkalommal már a műfogak próbája következik, és ezt követően, a negyedik alkalommal kerül átadásra a fogpótlás. 2 – 2,5 hét alatt el is készül az új fogpótlás.

Ezzel szemben egy kombinált, rejtett rögzítésű fogpótlás esetében először a rögzített részt készítjük el, majd a kivehető fogpótlást. Tehát a fogak előkészítése és a lenyomatvétel után következik egy vázpróba, majd a fogpótlásra rákerül a kerámia is. Ezt követően a kész rögzített résszel veszünk egy ismételt lenyomatot a kivehető fogpótláshoz, mely elkészítése a fentebb leírt kapcsos kivehető fogpótlással megegyező lépésekből áll. Tehát összesen 6 alkalom szükséges egy kombinált fogpótlás elkészítéséhez, és mivel ez egy rendkívül bonyolult, precizitást igénylő munka, 4-5 hétig is eltarthat, mire a tökéletesen kényelmes, beállított fogpótlás átadásra kerül.

Tanácsok részleges kivehető fogpótlások használatakor

Minden kivehető fogpótlásra igaz, hogy teljesen más érzés hordani, illetve beszélni és enni velük, mint a saját fogakkal vagy egy rögzített fogpótlással.

A fogpótlás elkészítésével még csak a munkánk első része zárult le, a második szakasz a kivehető fogpótlás megszokása.

Szinte minden esetben szükség van korrekcióra, hiszen használat közben derül ki, hol nyomja a páciens ínyét. Ilyenkor ezen a területen a rendelőben kikönnyítjük a fogsort, lecsiszolunk belőle. Akár több korrekciós alkalom is szükséges lehet ahhoz, hogy a kivehető fogpótlás viselése teljesen kényelmes legyen.

Dalosdent_Kivehető fogpótlás_3

Érdemes sokat beszélni a fogpótlás elkészülte után, hogy a nyelv minél hamarabb megszokja ezt az újdonságot. Pár nap alatt megszűnik a nehezített beszéd.

A kivehető fogpótlást ugyanúgy tisztítani kell, mint a meglévő, saját fogainkat, melyről szintén részletesen tájékoztatjuk pácienseinket. Reggel és este ki kell venni, meg kell mosni, illetve a saját fogainkat is kötelező ápolni, tisztítani.

A részleges kivehető fogpótlás használatakor is fontos a fogorvosi kontroll, mivel a fogsor alatti íny fokozatosan sorvad, és idővel szükségessé válhat a kivehető fogpótlás kiegészítése a sorvadt ínynek megfelelően – ezt hívjuk alábélelésnek. Alábélelés nélkül a fogsor kilazulhat, vagy akár el is törhet.

A teljes kivehető fogpótlások

Amennyiben a páciens már egyáltalán nem rendelkezik saját fogakkal, úgy teljes kivehető fogsorra lesz szükség. 
Dalosdent_Teljes kivehető fogpótlások

Miből áll a teljes kivehető fogpótlás?

A teljes kivehető fogsor alapja szintén az alaplemez, melyet a rózsaszín műíny kapcsol a fogakat pótló műfogakhoz.

A készítésükhöz használt anyagok

A teljes fogsor anyaga műanyag, mivel ebben az esetben nem tudunk saját fogakat felhasználni a stabilitás fokozásához. A fogsor kizárólag a nyálkahártyához és az ínyhez tapad, a legjobb nyálkahártya-fogpótlás közötti stabilitást pedig műanyag akriláttal lehet kialakítani. 

A rögzítésük módja

Míg a részleges kivehető fogsor alkalmazásakor vannak saját fogak, melyekbe kapaszkodhat a pótlás, addig a teljes foghiány orvoslására készülő komplett protézis esetén ezzel nem tudunk számolni.

Kizárólag a nyálkahártyához és az ínyhez való tapadás, vákuum rögzíti a műfogsort, melyet nagy mértékben befolyásol a páciens egyedi anatómiája. Egy vastag, magas állkapocsra könnyen készíthető stabil fogpótlás, de egy régóta fogatlan, sorvadt íny esetén nem tud a fogsor mibe belekapaszkodni. Ezen kívül az izmok is segítenek helyben tartani a fogsort rágás közben.

Míg a felső állcsont esetén a teljes szájpadlás nagy felületet biztosít a tapadásnak, addig az alsó állcsontnál nagyon kis felületre tud csak tapadni a fogsor, így még a leggondosabb munkával sem mindig biztosítható a megfelelő stabilitás hagyományos eszközökkel. Kedvezőtlen anatómiai viszonyok mellett javaslunk műfogsorrögzítőt, mellyel fokozható a fogsor tapadása, valamint implantátummal is stabilizálhatjuk a fogsort, de számos esetben műfogsorrögzítő és implantátum nélkül is tökéletesen használható.

Dalosdent_Teljes kivehető fogpótlások_2

Mennyi idő alatt készül el egy teljes kivehető fogpótlás?

A teljes kivehető fogpótlás elkészítése 4 alkalmat vesz igénybe: az első lépés a lenyomatvétel, a második a harapásrögzítés (a fogak helyzetének meghatározása), a harmadik a fogpróba és végül az átadás. Mindez általában 2 hetet ölel fel.

Tanácsok teljes kivehető fogpótlások használatakor

Talán fogorvosi szempontból is a legnehezebb feladat egy teljes fogsor készítése, főleg az alsó állcsontra.

A legfontosabb tudni, hogy a megszokási idő jóval hosszabb, mint bármely más típusú fogpótlás esetén. A teljes fogsor nem tud fogakba kapaszkodni, így a nyálkahártyának és az ínynek meg kell erősödnie, hogy elbírja a rágásból adódó erőt. Az izmoknak meg kell tanulni helyben tartani a fogsort, a nyelvnek pedig meg kell szoknia a beszédet.

Szinte minden esetben szükség van korrekcióra, mivel használat közben derül ki, mely területeken kényelmetlen, hol nyomja túlságosan az ínyt. Ilyenkor a problémás területeken kikönnyítjük a fogsort.

Egy teljes fogsor is ápolásra szorul, reggel és este is ki kell venni, megmosni. Idővel az íny sorvadása miatt a fogsor kilazulhat, így alábélelés (a fogsor kiegészítése) válhat szükségessé.

Dalosdent_Teljes kivehető fogpótlások_3
Dalosdent_Teljes kivehető fogpótlások_4

Rugalmas fogsor

Pár éve terjedtek el a rugalmas (Vertex, Valplast) fogsorok, mely alaplemeze nem kemény akrilátból készül, hanem speciális rugalmas műanyagból. Mind részleges, mind teljes kivehető fogpótlás készíthető belőlük.

A rugalmas fogsor előnye, hogy vékonyabb, komfortosabb az anyaga, a részleges kivehető fogpótlások esetén a rózsaszín alaplemez szolgál kapocsként, így nem kell fém kapcsoktól tartani.

Hátránya azonban, hogy nem javítható, nem lehet alábélelni, így bármely megmaradt fog eltávolítása, vagy az íny sorvadása esetén cserélni kell.

Amennyiben segítségre és további információra van szükséged, várunk szeretettel a DalosDent fogászati rendelőben konzultációra! 😊

Nem tudod biztosan, hogy mire van szükséged?

Semmi gond! Nem vagy egyedül, de mi segítünk neked!

Gyere el hozzánk és megajándékozunk egy konzultációval és szájvizsgálattal egybekötött írásos kezelési tervvel, melynek értéke 10.000 Ft.

Ehhez nem kell más tenned, mint megadni e-mail címedet és 1 hónapon belül eljönni hozzánk konzultációra!

10% KEDVEZMÉNY ELSŐ KEZELÉSEDHEZ!

Iratkozz fel e-mail listánkra és
10%-os ajándék kupont adunk első fogászati kezelésedhez.

Call Now Button