Fordulj fogorvoshoz, ha...

A fogfájás 7 oka, melyek esetén fordulj orvoshoz!

Az egészan apró érzékenységtől az elviselhetetlen, éles belenyilallásig, igen, ilyen a fogfájás. Cikkünkben összegyűjtöttük a legjellemzőbb eseteket és a kiváltó okokat. Amennyiben az alábbi tüneteket tapasztalod, javasoljuk, hogy keress fel egy fogorvost és vizsgáltasd meg fogaid.

A fogfájásnak sajnos rengeteg fajtája lehet, ezek közül a leggyakoribbak:

  • a hideg/meleg/édes ételek fogyasztásakor jelentkező nyilalló fájdalom,
  • éjszaka erősödő lüktető fájdalom,
  • ráharapásra jelentkező érzékenység.

Kezdődő, kisebb problémák általában nem járnak fájdalommal, és a súlyosabb elváltozások sem
fájnak mindig, azonban természetesen a fájdalom hiánya nem jelenti azt, hogy minden a legnagyobb
rendben volna. Ebben a bejegyzésben a fájdalom leggyakoribb okait és kezelésüket szeretném
bemutatni nektek.

Fogszuvasodás

A szájüregben megtalálható baktériumok a fogfelszínen megtapadó ételmaradékból, lepedékből savas vegyületeket termelnek, mely károsítja a fogzománcot. Kezdetben csak mikroszkópikus, szabad szemmel nem látható változások történnek, majd egyre mélyebbre haladva már szemmel is látható feketés luk jelenik meg a fogon.

Kezdődő fogszuvasodás esetén általában enyhe fájdalom érezhető, amely a hideg, meleg, édes ételek fogyasztásakor jelentkezik. Ilyenkor ki kell tisztítani a szuvas fogrészeket, majd egy fényre kötő, kemény, fogszínű tömést készítünk.

Dalosdent_Fogfájás okai_Fogszuvasodás

Mélyebb szuvasodás esetén szintén főleg a hideg, meleg, édes ételek fogyasztásakor jelentkező nyilalló fájdalommal találkozhatunk, azonban ha a szuvasodás elérte a fogbélben található ereket, idegeket, akkor fogbélgyulladást okozhat, mely jellemzően erős, lüktető, és fekvő helyzetben erősödő fájdalommal jár. Ilyen esetben sajnos már nem elegendő egy tömés, gyökérkezelésre is szükség van.

A fogszuvasodás azonban nem jár mindig fájdalommal. Mélyebb szuvasodások esetén is előfordulhat, hogy a baktériumokra nem erős fájdalommal reagál a fog, hanem szépen lassan krónikus, fájdalommal nem járó gyulladás során elhal. Ilyenkor a baktériumok bejutnak a fogbélbe, onnan pedig a csontba, ahol időzített bombaként bármikor okozhatnak hirtelen fájdalmat.

Ezért is fontos a félévenkénti fogorvosi vizsgálat, hiszen így már a kezdődő elváltozásokat is észlelhetjük, és kisebb beavatkozással tudjuk gyógyítani, megelőzhetjük a fájdalmat, vagy a fog letörését.

A fog körüli csont gyulladása

Ha a baktériumok elérik a fogat rögzítő csontot, ott komoly problémákat, gyulladást tudnak okozni. Ez jellemzően nyomásra, ráharapásra jelentkező fájdalommal jár, a páciensek azt érzik, mintha kiemelkedett volna a fog a helyéről. Ilyenkor a fog körüli területek be is dagadhatnak.

Dalosdent_Fogfájás okai_Fog körüli csont gyulladása

A fog körüli csont gyulladása alapvetően két esetben szokott előfordulni: 

  • az első esetben fogszuvasodás, esetleg erős ütés következtében lassan elhal a fog, a baktériumok a gyökércsatornán keresztül bejutnak a csontba. Ilyenkor a megoldás a gyökérkezelés.
  • a második esetben egy már gyökérkezelt fog kezd el fájni. Ha a gyökérkezelés során nem sikerült teljesen kitisztítani a gyökércsatornákat, az életben maradt baktériumok a csontba jutva gyulladást okozhatnak. Ilyen esetben legtöbbször lehetőség van a fog újbóli gyökérkezelésére, mely során a régi gyökértömést eltávolítjuk a fogból, kitisztítjuk, és új gyökértömést készítünk. Amennyiben ez valamilyen okból nem lehetséges (például nagyon szűk a gyökércsatorna, vagy nagyon görbék a gyökerek), akkor sajnos el kell távolítani a fogat.

Baleset

Fogaink ütés, sérülés következtében is károsodhatnak. Kisebb baleset során a fogak megmozdulhatnak, letörhet a fogból egy kisebb darab. Nagyobb ütés esetén elszakadhatnak a fogba belépő erek, idegek, és a fog koronai részéből akár egy nagyobb darab is letörhet. Extrém esetben az egész fog ki is tud esni egy nagy ütés következtében. Ilyenkor jellemzően egy nagyobb területen lehet feszítő, lüktető fájdalmat érezni, sokszor az íny, az ajkak is érzékenyek, feldagadhatnak.

Dalosdent_Fogfájás okai_Fogtörés

Ha a fog baleset következtében kimozdul a csontból, sínezésre van szükség. Ilyenkor egy vékony szalaggal hozzá erősítjük a stabil szomszédos fogakhoz, hogy az ütés során károsodott csont és fog nyugodtan, mozdulatlanul tudjon gyógyulni. Nagyobb ütés esetén szükség lehet gyökérkezelésre, mivel a gyökér végén belépő erek, idegek az elmozdulás miatt elszakadhatnak, elhal a fog, és ezáltal védtelen lesz a baktériumokkal szemben.

A fog külső, koronai részének sérülését annak nagyságától függően töméssel vagy koronával tudjuk orvosolni.

Baleset esetén is minél hamarabb forduljunk fogorvoshoz, és ha van rá mód, a letört ép fogdarabot nyálban tartva (nyelvünk alatt, vagy egy kis pohárban) vigyük el a fogorvoshoz, mivel bizonyos esetekben fel lehet azt használni a fog helyreállításához.

Fogínygyulladás

A fogínygyulladás a fogat körülvevő, körülölelő szövetek gyulladása. Kialakulásában szerepet játszhatnak genetikai tényezők, a dohányzás, bizonyos gyógyszerek, de legtöbbször a nem megfelelő szájápolási szokások okozzák.

Dalosdent_Fogfájás okai_Fogínygyulladás

Nagyon könnyű összekeverni a fogfájással, mivel jellemzően ugyanúgy feszítő, nyilalló érzésről van szó, mely ínyvérzéssel járhat együtt. A fogínygyulladás kezelés nélkül átterjedhet a fogat körülvevő csontra, emiatt kilazulhat a fog, ami pedig hosszú távon fogvesztéshez vezethet.

Kezelése fogkőeltávolítással történik, a  gyulladásmentes állapot fenntartását pedig a megfelelő szájápolási szokásokkal lehet megvalósítani.

Fognyaki kopás

Általában helytelen fogmosási technika, baleset vagy fogínygyulladás miatt találkozunk zománc által nem borított, szabaddá vált, érzékeny fognyakakkal. Ilyenkor a fog gyökérfelszínén szabaddá válnak azok a kis csatornák, melyek közvetlen összeköttetésben állnak a fog belsejében található idegekkel, így a fogzománc nem tudja ellátni a szigetelő funkcióját.

Dalosdent_Fogfájás okai_Fognyaki kopás

Fájdalom ekkor is jelentkezhet: általában hideg ételekre, italokra jelentkező nyilalló fájdalom keseríti meg az ember mindennapjait.

A kezelése során fontos felismerni és megszüntetni a kialakulásának okát, illetve érzékenységcsökkentő lakkokkal, esztétikus nyaki töméssel tudjuk újra szigetelni a fogat, így megszüntetve a fájdalmat és helyreállítva a fog egészségét.

Bölcsességfogak

Jellemzően a fiatal felnőttek problémája a növekedésnek induló bölcsességfog. Mivel sokszor nincs elegendő hely a bölcsességfogak számára, így azok félig előbújt helyzetben maradnak az állkapocsban.

Dalosdent_Fogfájás okai_Gyulladt bölcsességfog

Ilyenkor az ételmaradék beszorul az íny és a fog közé, gyulladást okozva, mivel onnan fogkefével nehézkes kitisztítani. Jellemzően erős, kisugárzó fájdalommal jár, sok esetben duzzanat jelentkezik az arcon, szájzár is kialakulhat.

Éjszakai csikorgás

Fogcsikorgatásról akkor beszélhetünk, ha nyugalmi állapotban (mikor nem rágunk, hanem pihenünk, dolgozunk, alszunk) is kényszeresen érintkeznek a fogaink. Ilyenkor a rágóizmok folyamatosan erőt fejtenek ki, és a fogainkat is fokozott terhelés éri.

Dalosdent_Fogfájás okai_Fogcsikorgatás

Általában az ember életében manapság sajnos egyre többször előforduló stresszes időszakokban jelentkezik az éjszakai csikorgatás, melyre sokszor a családtagok hívják fel az ember figyelmét, hiszen míg nappal észreveszi az ember, addig este inkább a családtagokat zavarják a hangok. A fájdalom reggelre kisugározhat az állkapocsba, a halántékba is, illetve nyakmerevség és fülzúgás is előfordulhat. A fogakat ért fokozott terhelés koptatja a rágófelszínt, valamint extrém esetben a fognyak területéről a zománc is kipattanhat, ezáltal fognyaki érzékenységet (is) okozva. A kezelésében fontos szerepe van gyógytornának, izomrelaxációs gyakorlatoknak, valamint éjszakai harapásemelő sín is készíthető, mely meggátolja a fogakon kialakuló kóros elváltozásokat.

Amennyiben segítségre és további információra van szükséged, várunk szeretettel a DalosDent fogászati rendelőben állapotfelmérésre! 😊

10% KEDVEZMÉNY ELSŐ KEZELÉSEDHEZ!

Iratkozz fel e-mail listánkra és
10%-os ajándék kupont adunk első fogászati kezelésedhez.

Call Now Button