DalosDent Blog

Így készül a kezelési terved panorámaröntgen segítségével!

Egy friss panorámaröntgen, és egy alapos fogorvosi vizsgálat elengedhetetlen ahhoz, hogy pontos diagnózist állíthassunk fel, és a megfelelő kezelési tervvel segíthessünk fogproblémádon. Blogcikkünkben páciensünk röntgenképének segítségével végigvezetünk téged a fogászati kezelési terv összeállításához szükséges összes állomáson. Tarts velünk!

A megoldásra váró fogprobléma

Előfordult már veled, hogy az étel huzamosabb időre beszorult két fogad közé, mindig ugyanarra a helyre? Ilyenkor sem a nyelveddel, sem a fogpiszkálóval nem tudod maradéktalanul eltávolítani a hívatlan vendéget, így egészen a fogmosás pillanatáig idegesít téged a két fog közé rekedt étel. Ráadásul ez egyre gyakrabban történik meg veled? 

Páciensünk is egy nagyon hasonló problémával találta szemben magát: azzal a panasszal jelentkezett nálunk, hogy jobb oldalt, a felül elhelyezkedő két leghátsó foga (a hetedik és a bölcsességfoga) közé sokszor beszorul az étel. Ezen az egyetlen problémán kívül azonban a foga nem érzékeny, és nem érez fájdalmat étkezés közben sem. 

A fogproblémája orvoslásához felállítottunk számára egy kezelési tervet, amelynek két alappillére a személyes fogorvosi vizsgálat és a panorámaröntgen elkészítése volt. 

Mi az a panorámaröntgen?

A panorámaröntgen, más néven ortopantomogram (OPG), egy fogászati röntgenfelvétel típus, amely lehetővé teszi az egész állcsont és a fogak átfogó megjelenítését egyetlen képen. 

Ez a vizsgálati módszer kiemelten fontos a fogászati diagnosztikában, mivel segít feltárni olyan problémákat, amelyek a szokásos szájvizsgálat során nem feltétlenül lennének láthatók. 

A panorámaröntgen képes feltárni…

 • a nagyobb mértékű fogszuvasodást
 • a foggyökérben rejtőző problémákat
 • a bölcsességfogak állapotát
 • az állkapocs különböző rendellenességeit
Azonban a panorámaröntgen, bár kiváló eszköz, nem képes teljesen pótolni a személyes fogászati ellenőrzést, ugyanis a kisebb fogszuvasodást, az íny állapotát, vagy a fogak között megbúvó apróbb problémákat nem tudja feltérképezni.

A pontos diagnózis felállításához vezető úton az alapos fogorvosi vizsgálat kéz a kézben jár a panorámaröntgennel, ugyanis ha csak az egyiket végezzük el, akkor a kezelési tervünk hiányos lesz, pontatlan. Romantikusabb lelkű pácienseinknek úgy fogalmazhatnánk, hogy a személyes fogorvosi vizsgálat és a panorámaröntgen elvégzése együtt alkot egy kerek egészet – ez esetben a megfelelő kezelési tervet. 😉

A következőkben megvizsgáljuk, hogy milyen eredményekre jutottunk kizárólag a személyes fogászati vizsgálat során, majd csak a panorámaröntgen eredményeit vesszük figyelembe, és végül a kettőt összevetve alkotjuk meg a végleges kezelési tervet. 

Mit látunk a páciens szájában panorámaröntgen nélkül?

A panorámaröntgen nélküli, személyes és alapos fogászati vizsgálattal az alábbi felsorolt fogproblémák rajzolódnak ki.

Dalosdent_kezelési_terv_bliogcikk_szájvizsgálat

#1 Szuvasodás a jobb felső 7-es fogban

A jobb felső 7. fog hátsó része szuvas, és egy kis darab le is van törve belőle. Ennek köszönhetően egy nagyobb rés keletkezett a két fog között, ahova minden étkezéskor beszorul az étel.

#2 Szuvasodás a jobb felső 6-os fogban

A szuvasodás a 7-es fog előtti 6-os fogat is elérte.

#3 Szuvasodás a bal felső 6-os fog elülső részén

Az egyik leggyakrabban a fogközökben alakul ki fogszuvasodás, amit otthon a tükörben nem lehet észrevenni, csak mikor már a nagyméretű szuvasodás következtében letörik a fog egy része.

Kezdeti stádiumban mindössze a zománc áttetsző színének megváltozása alapján tudjuk észrevenni a problémát, sokszor röntgenen sem látható egy ilyen elváltozás.

#4 Szuvasodás a bal alsó 5-ös fog hátsó részében

Szintén a fogközben alakult ki szuvasodás, amely panorámaröntgenen sem volt egyértelműen látható, és a szájvizsgálat során is kizárólag a zománc eltérő színéből bukkanhattunk rá.

#5 Bal alsó bölcsességfog előbújása

A bal alsó bölcsességfog elkezdett előbújni, a 7-es fog mögött érezhető az íny alatt.

Milyen kezelési tervet készíthetünk, ha csak szájvizsgálatot végzünk?

Esztétikus tömések készítése:

 • A jobb felső 7-es és 6-os fogba 
 • A bal felső 6-os fogba 
 • A bal alsó 5-ös fogba 

Mit látunk a páciens szájában panorámaröntgennel, de vizsgálat nélkül?

Ha kizárólag a panorámaröntgenre hagyatkozunk, és nem végzünk alapos vizsgálatot, akkor az alább felsorolt fogproblémákat látjuk.

A képen páciensünk röntgenképe látható.

#1 Nagy rés a jobb felső 7-8-as fogak között

A jobb felső 7-es és bölcsesség fog között nagyobb a rés, a 7-es fog hátsó része pedig gyanús, hogy szuvas, de röntgenen nem állapítható meg egyértelműen. 

A bölcsességfog kissé „lelóg” a többi foghoz képest. A fogak keresik a párjukat, és mivel nincs vele szemben az alsó állcsonton egy fogpárja amivel összeér, ezért folyamatosan jön lefelé a fog.  

Ez azért probléma, mert a 7-8. fogak között már nem egy normális fogköz lesz, hanem eltolódik a bölcsesség fog lelógása miatt. A 7-es fogat hiába tömjük be, újra és újra ki fog lyukadni a bölcsességfog növekedése miatt, és mert ennyire hátul gyakorlatilag lehetetlen rendesen fogköztisztítani. 

#2 Lehetséges fogszuvasodás a bal alsó 5-ös fogban

A fog hátsó része valószínűleg szuvas, de röntgen alapján nem egyértelműen megállapítható.

#3 Bal alsó bölcsességfog

A fog kissé hátrafelé áll, nem lesz helye előtörni, de a leghátsó, 7-es fog mögötti ínyen keresztül már összeköttetésben állhat a szájüreggel, így sajnos bármikor begyulladhat.

#4 Bal felső bölcsességfog

Ez a fog is kissé lejjebb lóg, idővel hasonló problémát fog okozni, mint a másik oldali. Ezt a hátsó fogközt nem lehet rendesen tisztítani, így valószínűleg ki fog lyukadni mind a bölcsességfog, mind az előtte álló 7-es fog.

Milyen kezelési tervet készíthetünk, ha csak a panorámaröntgenre hagyatkozunk?

Bölcsességfogak eltávolítása:

 • Bal felső
 • Bal alsó

Esztétikus tömés készítése:

 • Jobb felső 7-es vagy a bal alsó 5-ös fogba, amennyiben a szájvizsgálat alapján valóban szuvasnak bizonyulnak

A helyes kezelési terv = fogorvosi vizsgálat + panorámaröntgen

Egyértelműen látható, hogy a fenti két kezelési terv nem egyezik egymással pontosan.  Mindkét esetben találtunk olyan fogproblémákat, amelyekre kizárólag az egyik vizsgálati módszert alkalmazva nem bukkantunk volna rá. 

Dalosdent_kezelési_terv_panorámaröntgen_vizsgálat

A csontban megbújó bölcsességfogakat, gyulladásokat nem lehet látni egy fogorvosi vizsgálat során, emiatt nélkülözhetetlen a panorámaröntgen használata. De csupán egy röntgenfelvétel alapján sem lehet pontos kezelési tervet felállítani, hiszen a kisebb fogszuvasodásokat, az íny állapotát, vagy a régi tömések széli záródását sem látjuk pontosan a képen. 

A konklúzió tehát az, hogy a kettő együtt szükséges a pontos és átfogó kezelési terv felállításához.

A végleges kezelési terv a vizsgálat és a röntgen alapján

Dalosdent_kezelési_terv_fogászati_vizsgálat
 • A jobb felső bölcsességfog eltávolítása, majd a foghúzás gyógyulása után 7-es fogba esztétikus fogtömés készítése
 • Esztétikus tömés készítése a jobb felső 6-os fogba, a bal felső 6-os fogba és a bal alsó 5-ös fogba
 • A bal felső és bal alsó bölcsességfog eltávolítása

Páciensünk mindössze arra panaszkodott, hogy sokszor beszorul az étel két foga közé, mégis 4 lyukas fogat fedeztünk fel, és a hosszú távú tisztíthatóság és a gyulladás megelőzése érdekében 3 bölcsességfogat is érdemes eltávolítani. 

10% KEDVEZMÉNY ELSŐ KEZELÉSEDHEZ!

Iratkozz fel e-mail listánkra és
10%-os ajándék kupont adunk első fogászati kezelésedhez.

Call Now Button