Ez az igazság

4 tévhit a fogfehérítéssel kapcsolatban

Kétrészes blogcikkünkben megcáfoljuk a fogfehérítést övező legnépszerűbb városi legendákat, ismertetjük a ragyogó fehér mosoly elérésének 2+1 fajtáját, és a témát érintő hasznos (és fontos) tippek sem maradnak el. Az első részben a legnépszerűbb tévhiteket cáfoljuk meg.

Miért színeződik el a fogunk, és mit tehetünk ellene?

A fogaink természetes színét a fog külső és belső rétege, a zománc és a dentin határozza meg, melyek színe genetikai tényezőktől függ. Vannak akik hófehér fogakat örökölnek, míg másoknak a természetes fogszíne sárgásabb. 

Ezt befolyásolhatják a fog fejlődési szakaszában (magzati vagy kisgyermekkorban) szedett bizonyos gyógyszerek, továbbá betegségek, melyek következtében kialakulhatnak barna elszíneződések, zománchibák. Ez utóbbiakkal azonban viszonylag ritkán találkozunk.

Ami ennél sokkal sűrűbben okoz elszíneződést, az a már kifejlődött fogakra lerakódó fogkő és a színezőanyagok. A fogakra tapadó lepedék idővel sárgás-barnás fogkővé alakul, amelyre a tiszta fogfelszínnél sokkal könnyebben megtapadnak színezőanyagok. A leggyakrabban a dohányzás, kávé, (fekete)tea, vörösbor és egyéb színes ételek fogyasztása okoz esztétikai problémát pácienseinknek.

Dalosdent_fogfeherites_fogak_elszinezodese

A felületi elszíneződések megszüntetésére alkalmas a fogkőeltávolítás. Ezt sópolírozással egészítjük ki elszíneződött fogak esetén, legtöbbször már ez is látványos javulást eredményez.

A dohányzást, színező italokat érdemes kerülni, vagy csak rövid ideig a szájüregben tartani, esetleg szívószállal fogyasztani, valamint közvetlenül a fogyasztásuk után vízzel leöblíteni, így lassítva az elszíneződés kialakulását.

A fogaink mélyebb rétegeit azonban fogkőeltávolítással nem tudjuk kifehéríteni. A természetes, genetikailag meghatározott fogszínünket kizárólag fogfehérítéssel tudjuk világosabbá varázsolni.

Mi a fogfehérítés, és miért kihagyhatatlan a nulladik lépése?

A fogfehérítés folyamata során a fogakra felhelyezett fogfehérítő anyag kémiai reakcióba lép a fogakat elszínező pigmentanyagok kettőskötéseivel, és a végbemenő oxidáció következtében a színezőanyagok halványodnak, elszíntelenedtek. Ennek az elszíntelenedésnek hála a fogunk látványosan fehérebb, mosolyunk ragyogóbb lesz. 

Dalosdent_fogfeherites_folyamata

A fogfehérítés nulladik, kulcsfontosságú lépése

Ma már alapvető elvárás a szép, fehér mosoly, mely eléréséhez a fogfehérítés is nagyban hozzájárulhat, azonban fontos tisztában lenni a fogfehérítés korlátaival. 

Fogfehérítésre kizárólag a fogkőtől megtisztított, szuvasodásmentes fogak alkalmasak. Éppen ezért szinte minden esetben fogkőeltávolítás szükséges a fogfehérítés előtt pár nappal, hogy a fehérítő kezelésre gyulladásmentes, gyógyult íny mellett kerüljön sor. A szuvas fogakra felhelyezett fogfehérítő anyag beszivároghat a szuvasodáson keresztül a fogak mélyebb rétegeibe, és károsíthatja azokat, ezért szükséges a szuvasodások ellátása a fehérítés előtt. 

Ezen kívül fontos tudni, hogy a tömések, pótlások színe nem változik a fogfehérítéstől, így utána szükséges lehet ezek cseréje, hogy színük harmonizáljon a kifehérített fogsor színével. A fogszínű, fehér tömések egyik jellemzője a kaméleon-effektus, ami azt jelenti, hogy a tömőanyag színe kis mértékben alkalmazkodni képes a fog színéhez.

Rendelőnkben elülső fogak ellátására a legtöbb esetben színváltós, a fog színéhez több árnyalatnyi változás esetén is alkalmazkodni képes tömőanyagot használunk, mellyel kiküszöbölhetjük a töméscserével járó plusz beavatkozásokat.

Dalosdent_fogfeherites_konzultacio

Minden fogfehérítés előtt erősen javaslunk pácienseink számára egy konzultációs alkalmat, mely során felmérjük a páciens fogainak állapotát, átbeszéljük, és fényképeken megmutatjuk az elérhető eredményt, illetve beütemezzük az esetleges előzetes kezeléseket, melyekkel alkalmassá tesszük a fogakat a fogfehérítésre.

3+1 megcáfolásra váró tévhit a fogfehérítéssel kapcsolatban

Tévhit #1: "A fogfehérítés tönkreteszi a fogaimat!"

Erre válaszként minden esetben a hajszőkítéssel szoktunk párhuzamot vonni. A nem megfelelő alapanyag túl gyakori használatával az eleve rossz állapotban lévő haj is jelentős károsodást szenvedhet. Pontosan ez a helyzet a fogfehérítéssel is.

Az engedélyezettnél erősebb fogfehérítő anyag valóban károsíthatja a szuvas vagy zománchibás fogakat, azonban szakszerű beavatkozás esetén ettől nem kell tartanunk.

A fogfehérítés nem növeli a fogszuvasodás vagy a fogágybetegség kialakulásának esélyét.

Dalosdent_fogfeherites_tevhitek_1

Tévhit #2: "A fogfehérítés fájdalmas!"

A fogfehérítés egy kémiai reakció, mely során a pigmentek elszíntelenednek, eközben pedig a fogfehérítő anyag a fogból ideiglenesen vizet von el. Ennek köszönhetően a fogaink a fehérítés folyamata közben kiszáradnak, amely fokozott hidegérzékenységgel járhat.

Ez nem minden páciens esetében jelentkezik, és fájdalomérzetnek sem nevezhető, azonban valóban okozhat némi kellemetlenséget, érzékenységet. Általában azon pácienseinknél fordul elő, akinek foga korábban is érzékeny volt a hidegre. A tünet jellemzően 1-2 nap alatt elmúlik.

Dalosdent_fogfeherites_tevhitek_2

Tévhit #3: "Nincs szükségem orvosra a fogfehérítéshez, a házi praktikák is ugyanolyan jól működnek!"

Rengeteg házi fogfehérítő terméket lehet már kapni boltokban vagy az interneten, azonban ezek össze sem hasonlíthatók a fogorvosi rendelőben végzett (vagy a fogorvosi rendelőben előkészített, de otthon elvégzett) fogfehérítéssel. 

A boltokban kapható termékek nagy része ugyanis csak apró szemcséket tartalmaz, melyek a felületi elszíneződéseket ugyan eltávolítják, azonban a mély rétegekben lévő pigmentanyagokra nincsenek hatással. Ezen kívül túlzott használatuk károsíthatja a fogzománcot, és fokozhatja a fognyaki kopást is.

Ma már léteznek kémiai reakcióra képes, otthoni használatra megalkotott fogfehérítő termékek is (pl. fogkrémek, interneten rendelhető fogfehérítőt tartalmazó sínek). 

Ezekkel az a probléma, hogy míg mi a rendelőben végzett fehérítéskor (és az otthoni fogfehérítéshez használható sín elkészítésekor is) nagyon nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a fogfehérítő anyag egyáltalán ne érintkezzen az ínnyel, addig a házi fogfehérítés esetén ezt nehéz elkerülni. Ennek köszönhetően sajnos ezen termékek károsíthatják a nyálkahártyát (nem véletlenül tiltották be nemrégiben az egyik, igen sok influenszer által reklámozott, otthonra megvásárolható fogfehérítőt). 

Az interneten olvasható házi receptek, mint szódabikarbóna, citromsav, vagy más gyümölcsök alkalmazása szintén károsíthatja a fogainkat, hiszen túlzott savas közegben felpuhul a zománc, melyet a szódabikarbóna durva szemcséivel le is dörzsölhetünk.

Éppen ezért javasoljuk a fogorvosi kontroll alatt történő, erre kifejlesztett fogfehérítő anyagokkal való fogfehérítést.

Tévhit #3+1: "Ugyanilyen vakítóan fehér fogsorom lesz, mint a képen szereplő színésznek!"

A fogfehérítés előtti konzultációs alkalom többek között az elérhető eredmények átbeszélése miatt is fontos.

Sok páciens érkezik interneten talált fotóval, hogy ő pont ilyen hófehér fogakat szeretne. Ezeken a fotókon a legtöbbször nem fogfehérítés utáni eredmény látható, hanem hírességek mosolya, akiknek mesterséges fehér színű koronákat, héjakat helyeztek fel a fogaikra.

Természetes fogakon a vágyott szín nem érhető el semmilyen fogfehérítő anyaggal sem, éppen ezért szoktuk fényképeken, valós eseteken bemutatni a várható eredményt, hogy senkit ne érjen később csalódás.

Dalosdent_fogfeherites_tevhitek_4

Blogcikkünk második részében bemutatjuk a fogfehérítés azon fajtáit, amelyeket alkalmazva a mosoly nem csak szép fehér lesz, de közben egészséges is marad. 

Amennyiben segítségre és további információra van szükséged, várunk szeretettel a DalosDent fogászati rendelőben állapotfelmérésre! 😊

10% KEDVEZMÉNY ELSŐ KEZELÉSEDHEZ!

Iratkozz fel e-mail listánkra és
10%-os ajándék kupont adunk első fogászati kezelésedhez.

Call Now Button