Van megoldás!

Így szerezd vissza a régi mosolyodat, ha letört a fogad!

Letört a fogad, és szeretnéd visszakapni régi mosolyodat? Ebben a cikkben részletes útmutatást, és hasznos tanácsokat kínálunk a balesetben megsérült fog helyreállításával kapcsolatban, beleértve a szükséges fogorvosi kezeléseket, és a trauma okozta lelki sérülések feldolgozását is. Ne aggódj, nem vagy egyedül - légy a változás, amit látni szeretnél!

Letörhet a fogad, de nem hagyjuk, hogy emiatt összetörjön a szíved!

Bármit is csinálsz, bárhol is vagy, egy véletlen esés, sportbaleset, vagy akár egy étkezés közbeni rossz mozdulat következtében is letörhet a fogad. A letört, sérült fogak azonban nem csak a mosolyodat veszélyeztetik, hanem a lelki világodra is hatással vannak. Az érintettek gyakran éreznek szégyent, aggódnak, vagy egyszerűen csak dühösek a kialakult helyzetre.
Ebben a cikkben közösen járjuk be az utat a gyógyulásig, és megmutatjuk, hogyan lehet egy ilyen esetből is a legjobbat kihozni. Legyen szó a fogad egészségéről vagy a belső békédről, célunk, hogy útmutatót nyújtsunk régi mosolyod visszaszerzéséhez. Az újraépített mosolyod nemcsak az arcodat szépítheti meg, de visszaadhatja megcsorbult önbecsülésed is.
Tarts velünk, és derítsd ki, hogyan szerezheted vissza régi mosolyodat!

Ne aggódj, nem vagy egyedül! - Balesetek és traumák

A letört fog valóban ijesztő lehet, különösen, ha nem történt még ilyesmi veled korábban, azonban fontos tudnod, hogy nem vagy egyedül ebben a helyzetben!

Sok sorstársadnak sérült már meg a foga egy szerencsétlen baleset során, de a modern fogászati technológiák és kezelések révén a letört fogak helyreállítása ma már egyszerűbb és hatékonyabb, mint valaha.

A fogak balesetből eredő sérülései meglepően gyakoriak. Sportbalesetek, közlekedési balesetek, vagy akár egy egyszerű esés is okozhatja a fogak törését vagy repedését. Az ilyen sérülések nem csak esztétikai problémákhoz vezethetnek, de akut fájdalmakat és későbbi egészségügyi problémákat is okozhatnak.

A fogak sérülése mély érzelmi hatással is lehet rád. A mosoly az önkifejezés és az önbizalom egyik kulcseleme, egy sérült fog pedig jelentősen befolyásolhatja az önértékelést és a társas kapcsolatokat. Sokan gyakran szégyellik magukat, vagy szoronganak a megjelenésük miatt, ami további stressz kialakulásához vezethet.

De itt a jó hír! A modern fogászati eljárások lehetővé teszik a sérült fogak gyors és hatékony helyreállítását, így visszaszerezhető az elveszettnek hitt önbizalom és a ragyogó mosoly. Ne hagyd, hogy a sérülés tartósan befolyásolja az életminőséged, hiszen a letört fog helyreállítása abszolút nem lehetetlen vagy elérhetetlen cél!

"Ha nem látszik annyira, akkor nem is kell javítani, ugye?..." - A letört fog és lehetséges következményei

Egy letört fog esetében gyakran felmerül a kérdés: valóban szükséges orvoshoz fordulni? 

Néha könnyebb meggyőzni magunkat arról, hogy a törött fog csak esztétikai problémának számít (főleg, ha egy hátulsó fogról van szó). Elhanyagoljuk, mert nem is látszik, ezért úgy gondoljuk, hogy nincs sürgős teendő vele kapcsolatban. Ugyanakkor fontos tudni, hogy egy sérült fog milyen lehetséges következményeket vonhat maga után.

Lássuk!
 • Fájdalom és diszkomfort – A letört fog gyakran érzékeny lehet, különösen hideg, meleg, vagy édes étel és ital fogyasztása esetén.
 • Rágási nehézségek – A letört fog nem alkalmas rágásra, ami megnehezítheti az étkezést.
Dalosdent_letort_fog_fajdalom_etkezes_kozben
 • Fogszuvasodás és gyulladás – A törött fog teret adhat baktériumoknak, amelyek a sérült fogban megtelepedve további károsodást (akár fájdalmas gyulladást) okozhatnak.
 • Esztétikai problémák – A külsőnkkel kapcsolatos aggodalmak, szorongások hamar porig rombolhatják az önbizalmat.
 • Hosszú távú egészségügyi problémák – Ha a letört fogat nem kezelik, az idővel komolyabb egészségügyi problémákhoz vezethet, mint kiterjedt csontgyulladás, fogtályog kialakulása.

A letört fogak javításával kapcsolatban fontos, hogy tisztában légy a fogászati kezelés elmaradásának hosszú távú következményeivel. A megfelelő kezelés nemcsak a fogad egészségét állíthatja helyre, de a mindennapi életminőséged is javíthatja.

A következőkben megvizsgáljuk a különböző kezelési lehetőségeket és azt, hogy ezek hogyan segíthetnek Neked a mosolyod visszaszerzésében!

4 tanács, ha baleset következtében letört a fogad

Az alábbiakban olyan egyszerű, mégis hatékony tippeket és trükköket szeretnénk megosztani, amelyek segíthetnek a gyógyulási folyamatban, hogy mihamarabb visszaállíthassuk a mosolyod és az önbizalmad.

 1. Keress szakértőt azonnal! A letört fog vagy fogak mielőbbi kezelése érdekében fordulj fogorvoshoz, amilyen gyorsan csak lehetséges. Az időfaktor kritikus a sikeres kezelés szempontjából! 
 2. Ha tudod, keresd meg a letört fogdarabot, és rakd nyálba! Bizonyos esetekben lehetséges a letört fogdarabot visszaragasztani, vagy a segítségével könnyebben építhető fel a fog. Ha tudod, keresd meg a fogat vagy fogdarabot, öblítsd le vízzel, és a fogászati kezelésedig NYÁLBAN tárold. Akár a nyelved alá, akár egy kis pohárba is teheted, nagyon fontos, hogy ne száradjon ki. Kizárólag így van esély a fog visszahelyezésére vagy a fogdarab visszaragasztására.
 3. Óvd a sérült területet! Kerüld a túl forró, túl hideg, vagy csípős ételeket, italokat a gyógyulás időszaka alatt. Ha nagyon sérti a nyelved a törött fogdarab, gyógyszertárban lehet vásárolni viaszt (eredetileg fogszabályozó készülékekhez, ha az szúrja valahol a pácienst), amit a hegyes fogdarabra lehet rakni.
 4. A higiénia és helyes szájápolás kulcsfontosságú! Óvatosan mosd a fogaidat, és kerüld a sérült terület durva sikálását.

Visszaszerezzük a csodás mosolyod! - Fogászati kezelések a sérült fog helyreállítására

Az alábbiakban tisztázzuk a különböző lehetőségeket, amelyekkel helyreállítható a letört fogad, így a mosolyod természetes szépsége.

Ha csak a fog koronája sérült

Dalosdent_fogtrauma_letort_fog_fogkorona_serules
A képen látható fog esetében a fogkorona sérült meg
 • A letört fogdarab visszaragasztása – Ha a letört fogdarab megvan, és gyorsan cselekszel, a fogorvos esetleg képes lehet visszaragasztani azt az eredeti helyére. Fontos, hogy a fogdarabot ne tárold vízben, mert ez károsíthatja. Rakd nyálba, például a nyelved alá, így megóvhatod a kiszáradástól. Azonnal keress fogorvost a lehetőségek megbeszélésére!
  Fontos tudni, hogy kizárólag eredetileg ép fogdarabokat lehet visszaragasztani. Ha tömött, szuvas volt a fog, ez a megoldás nem lehetséges.
 • Tömés – Ha a fogdarab nem ragasztható vissza, egy speciális tömés segíthet azonnal helyreállítani a fog eredeti formáját és funkcióját.
 • Héj vagy korona készítéseHa a koronai rész nagyobb része letört, és töméssel már nem tudjuk felépíteni, fogtechnikus által készített porcelán héjat, vagy koronát készítünk.

Ha a foggyökér is sérült

Dalosdent_fogtrauma_serult_foggyoker_letort_fog
Páciensünk esetében mindkét fog koronája a foggyökér nagy részével együtt letört
 • Fog visszasínezése – Nagy ütés esetén az egész fog a foggyökérrel együtt meglazul a csontban, mozoghat, akár a teljes fog ki is eshet. A kezelés során a kiesett vagy mozgó fogat a szomszédos fogakhoz sínezzük egy töméssel, fogszabályozó dróttal, vagy egy szalaggal, így megszüntetjük a mozgását, és segítjük a stabilizálódását. Ilyen esetekben az ütés következtében elszakadhatnak a fogat tápláló erek és idegek, ezért sok esetben gyökérkezelni is kell a balesetes fogakat.
 • Fogpótlás – Ha a fog olyan mértékben károsodott, hogy nem tudjuk megmenteni (például az egész fog kiesett a gyökérrel együtt, és nem találtuk meg, vagy a csont szintje alá letört a koronai része), akkor a fog eltávolítására, és fogpótlásra van szükség.
  • Ideiglenes fogpótlás –  Mivel egy fogpótlás elkészítése több időt vesz igénybe, de a mosolyt azonnal szeretnénk helyreállítani, ezért a végleges megoldás elkészüléséig ideiglenes fogpótlást készítünk. Ilyen lehet a kiesett, letört fog koronai részének hozzárögzítése a szomszédos fogakhoz, egy átlátszó, kivehető sínbe is tudunk műfogat beleépíteni, vagy egy ideiglenes kivehető klipsz is segíthet megoldani az esztétikai problémát.
  • Végleges fogpótlás – Az elvesztett fog pótlására alkalmas lehet hagyományos híd készítése, vagy a fogak lecsiszolása nélkül is alkalmazható fogimplantátum beültetés.

A végleges fogpótlásoknak több fajtája is létezik.

Ezeken kívül pótolhatják a hiányzó fogakat a részleges vagy teljes kivehető fogpótlások is.

Az eredmény: A mosolyod újra szép és egészséges, az önbizalmad pedig helyre billen.

Dalosdent_fogtrauma_serult_fog_kezelese_magabiztos_mosoly
A sérült fogak helyreállítása nem olyan bonyolult, mint gondolnád, a modern fogászati technológiáknak köszönhetően pótlásukhoz számos lehetőség áll rendelkezésre. Légy proaktív és keress gyorsan egy fogorvost, hogy megvitassátok a további lehetőségeket, majd válasszátok ki a számodra legmegfelelőbbet. 
Ne engedd, hogy a fogadat ért sérülés tartósan befolyásolja a mosolyod állapotát, és tönkretegye az önbizalmadat. Szerezd vissza régi mosolyodat ma!

Visszaadjuk mosolyod, ha megvan a fogad, ha nincs - Sikertörténetek és inspiráció

Dalosdent_Fogpótlás és gyökérkezelés_biciklis_baleset_előtteDalosdent_Fogpótlás és gyökérkezelés_biciklis_baleset_utána

A baleset

Nyáron, amikor a jó idő beköszönt és az iskola véget ért, sajnos megszaporodnak a fiatalok körében a balesetes sérülések. Páciensem is így járt: biciklis balesetet szenvedett, aminek következtében felső nagymetsző fogai letörtek. A jobb oldali fogán a fogbélben lévő erek és idegek is károsodtak, ezért lilás a fog színe, tulajdonképpen véraláfutás látható a fogon.

A kezelés

Fogászati elsősegélyként gyökérkezeltük a jobb oldali metszőfogat, majd felépítettük tömőanyaggal a letört részeket, mindez csupán egy alkalmat vett igénybe. Balesetes fogak esetén fontos félévente kontrollálni, hogy az ütés következtében a fogbél károsodott-e, mert hiába nem látszik kívülről semmi, szépen lassan elhalhatnak, és gyökérkezelés nélkül ezek a fogak évekkel később akár gyulladást, cisztát is okozhatnak. 

Ebben az esetben a jobb oldali fog színe miatt szükség lehet a későbbiekben belső fogfehérítésre, esetleg a törés nagysága miatt koronára, porcelán héjra.

Hogyan őrizd meg a helyreállított fog egészségét?

Balesetes fogak esetén nagyon fontos a rendszeres kontroll. Kezdetben akár 1-2 hetente érdemes figyelni a sérült fogakat, később elegendő fél évente ellenőrizni a gyógyulást. Látogass el rendszeresen fogorvosodhoz ellenőrző vizsgálatokra, hogy így is biztosítsd a sérült fog megfelelő gyógyulását.

A fogak sérülése, letörése nem csak fizikailag, hanem lelkileg is megterhelő lehet, azonban a fenti lépések betartásával és pozitív hozzáállással visszaszerezheted régi mosolyodat. Az említett tippek segítségével remélhetőleg könnyebbé válik a gyógyulási folyamat, és hamarosan újra magabiztosan mosolyoghatsz! 🙂 

Nem tudod biztosan, hogy mire van szükséged?

Semmi gond! Nem vagy egyedül, de mi segítünk neked!

Gyere el hozzánk és megajándékozunk egy konzultációval és szájvizsgálattal egybekötött írásos kezelési tervvel, melynek értéke 10.000 Ft.

Ehhez nem kell más tenned, mint megadni e-mail címedet és 1 hónapon belül eljönni hozzánk konzultációra!

10% KEDVEZMÉNY ELSŐ KEZELÉSEDHEZ!

Iratkozz fel e-mail listánkra és
10%-os ajándék kupont adunk első fogászati kezelésedhez.

Call Now Button