A fogpótlások Jolly Jokere

Mindent a fogimplantátumokról

Mindent a fogimplantátu-mokról

A fogimplantátumok nemcsak esztétikusak, de igen tartósak is. Tudj meg mindent arról a fogpótlás fajtáról, amely a megfelelő ápolás mellett egy életre szólhat!

Mi a fogimplantátum?

Fogimplantátum készítése során a foggyökér helyettesítése céljából egy titánból készült speciális csavart ültetünk be a csontállományba.

A fogimplantátum akkor is megfelelő választás lehet, amikor hagyományos esetben csak kivehető fogsor készítésére lenne lehetőség. Nagy előnye, hogy nem szükséges lecsiszolni a saját fogakat, azoktól teljesen függetlenül egy, vagy akár több fog pótlására is alkalmasak.

Az implantációs fogpótlások elkészítését a páciens egészségügyi állapotának és szokásainak feltérképezése előzi meg. 

Milyen esetekben alkalmazzuk leggyakrabban a fogimplantátumokat?

  • Amikor egy fog hiánya esetén a szomszédos fogak lecsiszolása és fogászati híd készítése helyett, egy implantátumon rögzülő koronát készítünk
  • Amikor több fog egymás melletti hiánya esetén, a saját fogak lecsiszolása és fogászati híd helyett, kettő vagy több implantátumon rögzülő hidat készítünk.
  • Amikor több fog hiánya esetén részleges kivehető fogpótlás helyett, kettő vagy több implantátumon rögzülő hidat készítünk.
  • Amikor teljes fogatlanság esetén teljes kivehető fogsor helyett, 2 vagy 4 implantátum behelyezésével stabilizáljuk a fogsort, vagy 6 (bizonyos esetben 4) implantátum segítségével rögzített, teljesen fix hidat készítünk.
Dalosdent_Fogimplantátum

Milyen tartósak a fogimplantátumok?

A csontban elhelyezett, megfelelően karbantartott implantátum egész életünk során kitarthat

Az implantátumokra készített fogpótlások, a hagyományos fogpótlásokhoz hasonlóan évtizedekig megtartják eredeti állapotukat, és egy esetleges sérülés esetén is könnyedén javíthatók, de esztétikai okokból időnként érdemes cserélni őket. 

Általánosságban véve, a fogsor állapotától függően a kivehető fogpótlások cseréjét 5-10 évente javasoljuk, míg fix, rögzített társaik akár 10 éven túl is kitarthatnak. A csere már semmiféle fájdalmas beavatkozással nem jár, hiszen a régi fogpótlás könnyen eltávolítható, még érzéstelenítés sem szükséges a folyamat elvégzéséhez.

Miért kulcsfontosságú az egészségügyi állapot felmérése a fogimplantátum elkészítése előtt?

Míg hagyományos fogpótlás gyakorlatilag bármilyen egészségügyi állapot fennállása esetén készíthető, addig az implantátum sikerességét bizonyos betegségek vagy rossz szokások nagymértékben veszélyeztethetik.
Dalosdent_Fogimplantátum

Ilyen veszélyeztető tényező például…

  • … a dohányzás, mely lassítja az íny és a csont gyógyulási képességét,
  • … a csontritkulás,
  • … a kezeletlen cukorbetegség,
  • … az állkapcsot érintő sugárkezelés,
  • … illetve a kemoterápia. 

Ezek következtében nehezebben rögzül az implantátum a csontban, így a fenti esetekben nem javasoljuk implantációs fogpótlás készítését.

Az implantáció tervezését minden esetben alapos egészségügyi felmérés előzi meg, mely során átbeszéljük az esetleges kockázatokat.

A fogimplantátum 3 része

1. Implantátum

Az implantációs fogpótlások alapja a csontban rögzülő titán csavar, mely az eltávolított fog gyökerét helyettesíti. Magát a csavart hívják implantátumnak. 

2. Implantátum fej

A csontban elhelyezkedő csavarba rögzül az implantátum felépítmény, vagy implantátum fej, mely az előkészített, lecsiszolt fog koronai részét helyettesíti.

3. Implantációs fogpótlás

Az implantátum fejre kerül rá maga a fogpótlás, mely lehet egy korona, híd, vagy az implantátumhoz patentszerűen csatlakoztatható kivehető, de stabil műfogsor.

Dalosdent_Fogimplantátum részei

Miből készülhet a fogimplantátum?

Az implantátum minden esetben titániumból készül, amely teljesen biokompatibilis, nem okoz allergiát. Léteznek cirkóniumból készült implantátumok is, azonban ezeket rendelőnkben törékenységük miatt nem alkalmazzuk.

Az implantátumra kerülő fogpótlás a hagyományos társukhoz hasonlóan, korona vagy híd esetén lehet fémkerámia vagy fémmentes, esztétikus cirkónium rögzített fogpótlás, míg az implantátumon rögzülő kivehető fogpótlások a hagyományos műfogsorral megegyezően műanyagból készülnek, a legtöbb esetben fém erősítéssel.

A fogimplantátumok elkészítésének és felhelyezésének folyamata

1. Implantátum behelyezése a csontba, illetve esetleges csontpótlás

Az implantációs fogpótlás első lépése a titán csavar behelyezése a csontba. Ez természetesen érzéstelenítéssel történik, és pácienseink jellemzően csak minimális kellemetlenségről számolnak be. 

Fontos tudni, hogy bizonyos esetekben (nagyon régen történt a fogeltávolítás, esetleg gyulladt volt az eltávolított fog stb.) nincs már elegendő csontmennyiség az implantátum behelyezéséhez, ezért csontpótlásra van szükség.

A hosszútávú sikeresség nagy részben a megfelelő mennyiségű és minőségű implantátum körüli csonttól és ínytől függ, így kulcsfontosságú lépés az implantátum behelyezését megelőző esetleges csontpótlás. Ennek szükségességét az implantáció előtt készülő háromdimenziós CT alapján ítéljük meg.

Dalosdent_Fogimplantátum_Titánium csavar

2. Gyógyulási csavar behelyezése

Ezt követően az implantátum gyógyulása következik, mely során a csont körbenövi azt, teljesen megszilárdul.

A gyógyulási idő után következik a felszabadítás, mikor egy gyógyulási csavart helyezünk bele az implantátumba, mely biztosítja az implantátum körüli íny gyógyulását.

Dalosdent_Fogimplantátum_Gyógyulási csavar behelyezése

3. Végleges implantációs fogpótlás elkészítése

Az utolsó lépés pedig az implantációs fogpótlás elkészítése, melynek lépései megegyeznek a hagyományos fogpótláséval.

Ezekhez a lépésekhez már nem szükséges érzéstelenítés, teljesen fájdalommentes beavatkozás mind a lenyomatvétel, mind a próba alkalom, és a fogpótlás átadása is.

Dalosdent_Kész fogimplantátum

A végleges implantációs korona vagy híd rögzítésének két módja

1. Cementezés – ragasztott korona vagy híd

Az egyik esetben a hagyományos rögzített fogpótláshoz hasonlóan a lecsiszolt fognak megfelelő implantátum fejen ragasztócementtel rögzítjük a koronát vagy hidat. Ennek hátránya, hogy a korona nem javítható, nehéz eltávolítani, és a ragasztó irritálhatja az implantátum körüli ínyt.

2. Csavaros rögzítés – csavaros korona vagy híd

Csavaros rögzítés esetén egy a fogpótláson átmenő csavar segítségével rögzítjük a fogpótlást a csontban levő implantátumba. 

Ennek előnye, hogy nincs irritációt okozó cement, nagyon könnyen eltávolítható, tisztítható, javítható a fogpótlás. 

Ma már szinte kizárólag csavaros rögzítést alkalmazunk. Egyetlen, könnyen kiküszöbölhető hátránya, hogy az átmenő csavar nyílása látható kívülről, azonban ezt fogszínű tömőanyaggal befedve teljesen el tudjuk tüntetni.

Dalosdent_Fogimplantátum_Csavaros rögzítés

A fogimplantátumok elkészítési ideje

Egy implantációs fogpótlás elkészítésének ideje számos dologtól függ, emiatt nagyon változó.

A legfontosabb leszögezni azonban, hogy a biológiát nem szabad siettetni! Minden hozzánk érkező páciensnek van ismerőse, rokona, akinek negatív tapasztalata volt az implantációval, nem fogadta be a szervezete, begyulladt, esetleg kiesett. Ez szinte minden esetben akkor fordul elő, mikor nem várták ki a megfelelő gyógyulási időt, vagy nem megfelelő mennyiségű csontba helyezték be az implantátumot.

1. szakasz: Foghúzás – Implantáció – Csontpótlás

Friss foghúzás után általában 2-3 hónap gyógyulási időt hagyunk a csontnak, hogy alkalmassá váljon az implantátum befogadására.

Ma már egyre elterjedtebb az azonnali implantáció, mely során az implantátum behelyezése a foghúzással egyszerre történik. Erre is van lehetőség, de kizárólag akkor kivitelezhető, ha megfelelő mennyiségű csont található az eltávolítandó fog körül, és a csont gyulladásmentes. Ezek hiányában megtörténhet a csont felszívódása, és az implantátum elvesztése is.

Az implantátum behelyezését követően általában 3 hónap gyógyulási idővel kell számolni. Ezt befolyásolhatja, ha csontpótlásra is szükség van, így egy nagyobb beavatkozás esetén a gyógyulási idő akár 6-9 hónap is lehet.

Amennyiben a feltételek megfelelőek, és az implantátum a behelyezéskor is már erősen rögzül a csontban, lehetőség nyílik az azonnali ideiglenes fogpótlás készítésére is, így az implantátum gyógyulási ideje alatt is helyettesíti a fogakat a műanyag pótlás. Azonban ez sem minden esetben kivitelezhető, az implantátum behelyezése során derül ki, hogy alkalmas-e erre a frissen behelyezett implantátum, vagy sem.

2. szakasz: Implantátum felszabadítás – Végleges fogpótlás

Az implantátum csontosodása után a gyógyulási csavarral 1-3 hét gyógyulásra van szüksége az ínynek, hogy az elkészülő fogpótlás körül megfelelő zárást biztosítson a kórokozók ellen.

Ezt követően történik a lenyomatvétel az implantátumokról. Egy korona már egy hét alatt elkészül, és a fogpótlás elkészítéséhez is csak 2 alkalom szükséges, de egy bonyolultabb, nagyobb kiterjedésű implantációs híd, vagy implantátumokon rögzülő fogsor a próbával együtt 3-4 alkalom alatt készül el, melyhez 2-4 hét szükséges.

Dalosdent_Kész fogimplantátum

Tehát az implantációt követően a végleges fogpótlás általában 3 hónappal készül el, míg nagyobb csontpótlás esetén ez akár 10 hónapot is igénybe vehet. Mivel ez hosszú idő, minden esetben ideiglenes fogpótlás készítését szoktuk javasolni, melyet következő blogcikkünkben bővebben is kifejtünk majd.

Tanácsok fogimplantátumok használatakor

Az implantátumok ápolásának különös figyelmet kell szentelnünk.

Mivel nem saját fogakról van szó, így velük szemben a szervezet érzéketlenebb, az elváltozások későn okoznak panaszokat, és a páciens sem veszi észre idejekorán a problémát. Éppen ezért a hagyományos fogpótlásokhoz képest még fontosabb a rendszeres kontrollvizsgálat, és fogkőeltávolítás.

Dalosdent_fogimplantátum_kontrollvizsgálat

A fogpótlás átadásakor természetesen minden esetben tájékoztatjuk a pácienst a tisztítás fontosságáról, fogselyem, fogköztisztító használatának módjáról, hiszen az implantátum körüli íny és csont is begyulladhat, éppúgy, mint saját fogunk esetében.

Az implantációs fogpótlások előnye, hogy csavaros rögzítésük miatt könnyen eltávolíthatók tisztítás, javítás céljából is a fogorvosi rendelőben, így rendkívül tartósak lehetnek.

Amennyiben segítségre és további információra van szükséged, várunk szeretettel a DalosDent fogászati rendelőben állapotfelmérésre! 😊

Nem tudod biztosan, hogy mire van szükséged?

Semmi gond! Nem vagy egyedül, de mi segítünk neked!

Gyere el hozzánk és megajándékozunk egy konzultációval és szájvizsgálattal egybekötött írásos kezelési tervvel, melynek értéke 10.000 Ft.

Ehhez nem kell más tenned, mint megadni e-mail címedet és 1 hónapon belül eljönni hozzánk konzultációra!

10% KEDVEZMÉNY ELSŐ KEZELÉSEDHEZ!

Iratkozz fel e-mail listánkra és
10%-os ajándék kupont adunk első fogászati kezelésedhez.

Call Now Button