A fogászati góc és gócbetegségek

Az alattomosan megbúvó, csendes ellenség: a fogászati góc

Meglepődnél, ha kiderülne, hogy az évek óta fennálló hajhullásod, a kellemetlen ekcémád vagy az ízületi gyulladásaid okozója mind-mind a szájüregeden belül keresendő? A fogászati góc csendben, igen alattomos módon okozhat különféle fájdalmas gócbetegségeket. Blogcikkünkben kifejtjük, hogy mi pontosan a fogászati góc, és hogyan zajlik a kezelése a fogorvosi rendelő falain belül.

A fogászati góc és a gócbetegségek - mi mit jelent?

Lehet tünetmentes, lehet fájdalmas, lehet hosszú idő óta lappangó… Mi a góc, és ha nem kezeljük, milyen betegségeket vonhat maga után?

A góc, minden probléma forrása

A góc a szervezetben jelen lévő, általában krónikus, helyi tüneteket alig okozó gyulladás, ahonnan a vér- és nyirokkeringés útján a kórokozók a szervezet távoli részeire is eljuthatnak, és ott másodlagos megbetegedéseket okozhatnak.

A megbetegedést okozó tényezőt, gyulladást gócnak nevezzük, az általa okozott betegséget pedig gócbetegségnek hívjuk.

A fogászati góc, avagy a szájüregi gyulladás

A fogászati góc a szájüregben található, fogakkal összefüggő, tüneteket általában alig okozó krónikus gyulladás. A fogbélből vagy a fogat körülvevő csontból a kórokozók eljuthatnak testünk távoli részére is, fogászati gócbetegséget okozva.

Gócok leggyakrabban a mandulákban, a középfülben, az orrmelléküregben, a petefészekben, a prosztatában, a vakbélben, az epehólyagban, és a fogakban alakulnak ki. A gócbetegségek 10%-áért felelősek a szájüregi gyulladások.

Az 5 leggyakoribb fogászati góc:

 • Elhalt, letört fog
 • Nem megfelelően gyökérkezelt fog
 • Ciszta, tályog
 • Fogágybetegség, fogínygyulladás
 • Előtörni nem tudó bölcsességfog
Dalosdent_fogászati góc_letört fog

Mi okozhatja a fogászati góc kialakulását?

A fogászati gyulladások leggyakrabban a fogszuvasodás következményében alakulnak ki. Egy évek óta letört, de panaszt nem okozó foggal sokszor nem foglalkoznak a páciensek, mert „nem fáj”, azonban mégis krónikus gyulladást okoz a szájüregben.

Egy gyökérkezelt fog is lehet fogászati góc, ha nem sikerült teljesen kitisztítani a gyökércsatornákat a baktériumoktól, sőt, sajnos egy röntgen alapján tökéletes gyökértöméssel rendelkező fogon is kialakulhat ciszta vagy tályog, amelyek szintén fogászati gócnak tekinthetők.

Fogágybetegség, krónikus fogínygyulladás is lehet fogászati góc, mely nagyon könnyen megelőzhető lenne a félévenkénti fogkőeltávolítással és a megfelelő szájápolási technika alkalmazásával.

Sok esetben találkozunk olyan félig kibújt bölcsességfogakkal, amelyeknek nincsen elegendő hely a szájüregben, és amelyeket még részben beborít az íny. A fog és az íny közé könnyen beszorulhat ételmaradék, ami sajnos tökéletes táptalajt biztosít a baktériumoknak, hogy krónikus gyulladásos gócot hozzanak létre.

Dalosdent_Fogászati góc_Fogszuvasodás

Mit jelent a gócbetegség, és milyen tünetek előfordulásakor lehet gócos fogra gyanakodni?

Krónikus fejfájás, hajhullás vagy alvászavar – sajnos a szájüregi gyulladások sokféle kellemetlen gócbetegséget okozhatnak.

A gócbetegség tehát a szervezet egy távoli részén jelen lévő krónikus gyulladás, a góc által okozott másodlagos megbetegedés.

A leggyakoribb fogászati gócbetegségek

 • Foltos hajhullás
 • Bőrelváltozások (ekcéma, kiütések)
 • Ízületi gyulladások
 • Szív- és érrendszeri betegségek, pl.: szívbelhártyagyulladás
 • Krónikus máj, vesegyulladás
 • Fejfájás
 • Alvászavar
Dalosdent_Fogászati góc_Ekcéma

Alapos vizsgálatok és körültekintő kezelés: hogyan zajlik a fogászati góckutatás?

Egyenes út vezet a fogászati rendelőbe, ha alapos a gyanú azzal kapcsolatban, hogy a szájüregben lapuló fogászati góc felelős a különböző betegségek kialakulásáért. A góckutatás célja, hogy a gócot megtaláljuk majd megszűntessük, és ezáltal a fájdalmas és kellemetlen gócbetegségeket is felszámoljuk.

A fogászati góckutatás 5 állomása

1. A páciens állapotának felmérése

Részletesen kikérdezzük páciensünket korábbi orvosi és fogorvosi kezeléseiről, és a jelenlegi panaszairól.

2. Panoráma röntgen készítése

Góckutatáshoz mindenféleképpen szükséges egy friss, 3 hónapnál nem régebbi panoráma röntgen. A csontban megbújó gyulladások kizárólag röntgenen láthatók, ezért röntgen nélkül nem tudunk pontos diagnózist felállítani.

3. A szájüreg és a fogak alapos vizsgálata – diagnózis felállítása

Megvizsgáljuk a fogakat, mely során hideg ingerrel, többirányú kopogtatással, szükség esetén elektromos eszközökkel megállapítjuk, mely fogakkal van probléma. Ezt a panoráma röntgennel összevetve végleges diagnózist állítunk fel, hogy mely fogak tekinthetők fogászati gócnak.
Dalosdent_Fogászati góc_Vizsgálat

4. Írásos góckutatási vélemény elkészítése

Páciensünknek minden esetben elkészítünk egy góckutatási véleményt, amely tartalmazza az összes problémás fog leírását, és a kezelési javaslatot is.

5. Góctalanítás, vagyis a megfelelő kezelések elvégzése

A feltárt problémáknak megfelelően kezeljük a fogakat. Az elhalt fogakat gyökérkezeljük, a nem megfelelően gyökérkezelt fogakban kicseréljük a gyökértömést, eltávolítjuk a menthetetlen, nagyon rossz állapotú fogakat, illetve a félig előtört, gyulladást okozó bölcsességfogakat is. 

Fogágybetegség, ínygyulladás esetén fogkőeltávolítást, mélytisztítást végzünk.

Mennyi időt ölelhet fel a góckutatás?

A góckutatás mindössze 30 percet vesz igénybe. A gócok megszüntetésének időigénye minden esetben egyénileg változó: a góckutatás végén tudunk kezelési tervet felállítani és megállapítani az ehhez szükséges kezelések számát, idejét.

A helyes fogápolás és rendszeres fogászati kontroll: így előzd meg a fogászati góc kialakulását

Nagyon fontos kiemelni, hogy a fogászati gócok hosszú idő alatt alakulnak ki, ezért rendszeres fogászati kontrollvizsgálatok alkalmával még kezdeti stádiumban felismerhető a gyulladás és megelőzhető a gócbetegség kialakulása.

1-2 évente javasoljuk friss panoráma röntgen elkészítését, mely a csontban lévő gyulladások korai felismerésére szolgál. A mai modern röntgenkészülékek minimális sugárdózissal dolgoznak, ezért egyáltalán nem kell tartanunk ennek káros következményeitől.

Mikor van szükség fogászati góckutatásra?

Minden orvost végigjártál már, de a betegséged és annak kellemetlen tünetei nem javultak? Esetleg egy nagyobb műtét előtt állsz? Többféle oka is lehet annak, hogy góckutatás elvégzésére van szükség.

A végső mentsvár: a fogászati góckutatás

A leggyakrabban azért érkeznek pácienseink góckutatásra, mert valamilyen panaszukkal (hajhullás, ízületi fájdalmak) már több orvosnál is jártak, de semmiféle szervi problémát nem találtak náluk. 

Ilyenkor a kezelőorvos góckutatásra küldi a pácienst különböző területek specialistáihoz: többek között nőgyógyászatra, fül-orr gégészetre és természetesen fogászatra.

A fogászati góckutatás során a fentebb összefoglalt 5 állomásban felmérjük a páciens állapotát, majd a panoráma röntgen és a szájüreg alapos vizsgálata után elvégezzük a szükséges kezeléseket. 

Dalosdent_Fogászati góc_Góckutatás

Műtét előtti vizsgálat

Gyakran van szükség góckutatásra azon pácienseink esetében is, akik nagyobb műtét előtt állnak (ízületi protézis beültetése, szívműtét, transzplantáció). 

Ebben az esetben a műtét kimenetelét és a beavatkozás utáni felépülést is negatívan befolyásolhatják a fogászati gócok, ezért a műtét előtt a kezelőorvos minden esetben góckutatást kér, és a műtétet csak akkor végzik el, ha nem található a szervezetben góc.

Sajnos nagyon sűrűn találkozunk olyan esetekkel, mikor a páciensnek egy hét múlva lenne a műtétje, amire régóta vár, és mivel nincsen panasza, nem is gondol arra, hogy bármiféle fogászati góc lenne a szájában. A panoráma röntgenvizsgálat elvégzése után azonban több komoly problémával is szembesülünk, amelyek kezelésére nagyon kevés az a pár nap, ami a műtétig hátravan.

Éppen ezért szeretnénk itt is hangsúlyozni a rendszeres fogorvosi kontrollvizsgálatok és röntgenfelvétel készítésének fontosságát, hogy elkerülhessük ezeket a kellemetlen meglepetéseket.

Gyanítod, hogy problémáid hátterében a fogászati góc állhat? Szeretnél megbizonyosodni erről egy átfogó és alapos fogászati góckutatás elvégzésével? Jelentkezz be hozzánk vizsgálatra, segítünk megtalálni a probléma forrását! 

10% KEDVEZMÉNY ELSŐ KEZELÉSEDHEZ!

Iratkozz fel e-mail listánkra és
10%-os ajándék kupont adunk első fogászati kezelésedhez.

Call Now Button