Fogszabályozás

Avagy a szép és szabályos fogsor művészete

Nem kérdés, hogy egy szép mosoly ugyanúgy öltöztet és elképesztő magabiztosságot adhat, mint egy ékszer, egy csinos ruha, vagy egy jól szabott öltöny. A fogorvostudomány folyamatos fejlődésének hála az esztétikus, szabályos fogsor sem marad elérhetetlen álom. A fogszabályozás több fajtája is ismert már, kétrészes blogcikkünk első részében be is mutatjuk mindegyiket, és felszámolunk a legelterjedtebb tévhitekkel is!

Mi jelent a fogszabályozás, és mikor van szükség fogszabályzó használatára?

A fogszabályozás egy olyan komplex területe a fogászatnak, amelynél a fogak mozgatásával és az izomzat befolyásolásával a fogak és az állcsontok helyzeti rendellenességeit kezeljük, létrehozva ezzel egy funkcionálisan ép, kiegyensúlyozott ragó szervrendszert, kényelmes harapást, rágást és egy természetes, esztétikus mosolyt. 

Dalosdent_fogszabályozás

Használatának funkcionális okai

Az interneten olvasgatva általában a torlódott fogazat nehéz tisztíthatóságát, ezáltal annak fogszuvasodásra és fogágybetegségre hajlamosító hatását jelölik meg a fogszabályozás fő indokaként. Ezek az állítások valóban igazak, hiszen a rossz tengelyállásban vagy korai érintkezésben lévő fogak a túlzott terhelés miatt hajlamosabbak fogágybetegség kialakulására, amit súlyosbít a nehézkes tisztítás. 

Ritkán kerül azonban szóba, hogy a fogaink nagymértékben meghatározzák az állkapocs ízület pozícióját, ezáltal hatással vannak a fej- és a nyak izmaira.

 A fogszabályozás különösen indokolt, ha a páciens nem megfelelő pozícióban lévő fogai instabil rágást, harapást okoznak, hiszen ez hosszú távon az állkapocs ízületben a porc kizáródását (kattogást) vagy az ízület kopását okozhatja. Emellett az instabil fogérintkezés állandó izommunkát kíván meg a fej- és nyak izmaitól, ezáltal okozhat fej-, nyak- és hátfájdalmakat

Mindez már gyermekkorban megelőzhető a megfelelő nyelés és légzés, valamint optimális izomegyensúly kialakításával, így gyermekkorban ezek kezelése fontos indikációja a fogszabályozásnak.

Dalosdent_fogszabályozás

Használatának esztétikai okai

Az esztétikai indokok szinten rendkívül hangsúlyosak a fogszabályozásban, hiszen a mosolyunk az egyik elsődleges kapcsolatteremtési eszközünk.

A magabiztos, természetes mosoly egy igazán tartós befektetés, hiszen bizalmat ébreszt a beszélgetőpartnerünkben, ami az élet minden területén előnyökkel jár. 

Dalosdent_fogszabályozás

Ezenkívül a torlódott fogakon könnyebben megtapad a lepedék és az ételmaradék, gyakrabban alakulnak ki elszíneződések, fogszuvasodás és fogkő. Emellett a kialakuló fogszuvasodások kezelésére alkalmazott tömések, valamint a fogágybetegség következtében kialakuló ínyvisszahúzódás is okozhatnak esztétikai problémákat.

Tévhitek és hiedelmek a fogszabályozással kapcsolatban, amit szeretnénk már az elején eloszlatni

Már igen régóta keringenek kitartóan mítoszok és legendák a fogszabályozás világából, amelyektől sokan ma is tartanak, de mi szeretnénk bebizonyítani az ellenkezőjüket.

Tévhit #1: “A fogszabályozás csúnya, fájdalmas és hosszú folyamat!”

A fogszabályzásról sok ember számára még mindig élénk az emlék a sokszor ormótlan fém készülékekről, az emiatt feszélyezett mosolyokról, a drótok közé ragadt ételmaradékról, és nem utolsó sorban a fájdalomról. Az elmúlt években azonban ugrásszerű fejlődésen ment át a fogszabályozás, így ma már nagyon sok modern és esztétikus készülék áll rendelkezésünkre!

Dalosdent_fogszabályozás
Szerencsére az ehhez hasonló fogszabályzó készülékeknek már búcsút inthettünk.

Manapság a rögzített készülékek kisebb méretűek, így könnyebb tisztítani a fogakat. A fiatalok körében egyenesen divat lett a fém fogszabályozó, és minden alkalommal új színeket választanak készülékükre.

Aki esetleg mégis tart a fogszabályozástól esztétikai okokból, ma már számára is van megoldás. Mind az átlátszó, esztétikus rögzített készülékek, mind a láthatatlan sínes fogszabályozás elérhető rendelőnkben. 

A fejlettebb technikáknak és személyre szabott kezeléseknek hála már régen búcsút inthettünk a legalább két évig, vagy annál is hosszabb ideig tartó kezeléseknek, hiszen a modern technológiáknak köszönhetően a kezelési idő is rövidült, így napjainkban már csak a nagyon komplex kezelések igényelnek hosszabb folyamatot. 

Ezzel arányosan csökkent a fogszabályozással járó fájdalom és kellemetlenség is, hiszen a lágy erőkkel dolgozó, kisméretű készülékek miatt a fogszabályozás első pár napja után már csak igen ritkán tapasztalnak a páciensek bármiféle kellemetlenséget.

Tévhit #2: “A fogszabályozás drága, közel megfizethetetlen!”

Ez az egyik leggyakoribb tévhit a fogszabályozással kapcsolatban, pedig az állítás több szempontból sem állja meg a helyét!

Dalosdent_fogszabályozás

Egyrészt rendelőnkben minden kezelést maximálisan a pácienseinkre szabunk, amibe beletartoznak az anyagi lehetőségek is, épp ezért többféle kezelési módot és készüléket is felajánlunk a kezelési terv megbeszélésekor.

Másrészt a fogszabályozás költségei több részletben válnak esedékessé, amit szintén egyénhez tudunk szabni, hiszen nálunk nem kell egyben kifizetni előre a tervezést és a teljes kezelést, hanem ez is lépésenként, időben eltolva történik. 

Szintén segítség lehet, hogy általában a két állcsontra sem egyszerre ragasztjuk fel a készüléket, és mindig bőven előre jelezzük, ha esedékessé fog válni. Eleinte így csak egy állcsontra vonatkozó kezelési díjjal kell számolni. 

Amennyiben az eset lehetővé teszi, részleges, adott problémára fókuszáló fogszabályozást is kínálunk, ami szintén költséghatékonyabbá teszi a kezelést.

Fontos szempont lehet az is, és segíthet átértékelni a fogszabályzás költségeit, ha ezt befektetésként kezeljük. A modern egészségügy azon alapszik, hogy minden betegség megelőzése olcsóbb, mint annak kezelése – halmozottan igaz ez a fogszabályozásra

A szabálytalan fogsor kezelése három nagy fogászati népbetegség megelőzéséhez is hozzájárul: a fogszuvasodás, a fogágybetegség és állkapocs ízületi problémák, fájdalmak. Ezek kezelési költségei sokszorosa a fogszabályozásnak, a velük járó kellemetlenségről nem is beszélve.

A rögzített, a kivehető és a láthatatlan : a fogszabályzók 3 fajtája

Szerencsére régen elmúltak már azok az idők, amikor a fogszabályzó viselése nagyon fájdalmas volt, valamint a kényelem és az esztétikus megjelenés is messziről elkerülte a régi készülékeket. A napjainkban elérhető többféle módszernek és készüléknek köszönhetően már nem kell döntenünk a hatékony és a diszkrét fogszabályozás között.

Rögzített fogszabályozó készülékek

A rögzített készülékek a leginkább ismert készülékek a fogszabályozásban, hiszen ezekkel a fogakra ragasztott tappancsokkal (bracketekkel), és a bracketekhez kapcsolt ívekkel lehet a problémák legszélésebb skáláját kezelni.
Dalosdent_Rögzített fogszabályozó

Rögzített készülékekkel szinte minden típusú eltérés kezelhető, így a torlódások, soron kívül vagy belül álló fogak, előtörésükben visszamaradt fogak és komolyabb harapási rendellenességek is. 

Kihordási idejük nagyon változó: kisebb eltérések fél év alatt kezelhetőek, de általában 18-24 hónap alatt befejeződik a fogszabályozás a legbonyolultabb esetekben is. 

Anyagát tekintve megkülönböztetünk fém (rozsdamentes acél) vagy esztétikus (kerámia) bracketsorokat, működésük szerint pedig lehetnek hagyományos vagy önligírozó rendszerűek. 

Hagyományos bracketek

A hagyományos készülékek jellemzője, hogy a bracketekhez átlátszó vagy színes gumikkal, esetleg fém dróttal rögzítjük az íveket. Ennek a rendszernek előnye, hogy költséghatékony, ezen kívül az általunk használt bracketek 30%-kal kisebbek a korábbi bracketekhez képest, így komfortosak is.

Dalosdent_fogszabályozás_hagyományos, rögzített fogszabályozó

Ugyan létezik hagyományos fém, és esztétikus bracketsor is, azonban a rögzítő gumik felhelyezése során az esztétikus kerámia bracketek törékenysége sokszor problémát okozhat, ezért rendelőnkben a hagyományos bracketek közül kizárólag fém készülékeket használunk, hogy elkerüljük a kerámia bracket törését, és az ebből következő kellemetlenséget.

Önligírozó bracketek

Rendelőnkben alkalmazunk In-Ovation önligírozó bracketek is. Az önligírozó bracketek jellemzője, hogy az ívet egy beépített zárszerkezet rögzíti, így ezek méretben még kisebbek a hagyományos bracketekhez képest, mivel nincsenek pici szárnyai, amikbe a rögzítő gumikat kellene beakasztani.

Dalosdent_Fogszabályozás_önligírozó bracket

Sok helyen olvashatjuk, hogy az önligírozó készülékek lágyabb erőkkel dolgoznak, a valóságban azonban a kezelőorvos döntése, hogy milyen erőkkel mozgatja a fogakat. Mi minden esetben biológiai erőkkel dolgozunk, és tiszteletben tartjuk a természet által meghatározott határokat, így elkerülhetjük a túlzott erők használata esetén sűrűn jelentkező következményeket, mint például a gyökérfelszívódás, vagy a fog elhalása.

Akik idegenkednek a fém készülékektől, de a kezelési terv alapján a rögzített készülék lenne a legoptimálisabb választás számunkra, azoknak In-Ovation C önligírozó kerámia bracketeket kínálunk. Ezek olyan fogszínű készülékek amelyekbe – önligírozó bracket révén – egy pici zár van beépítve, megelőzve ezzel a kerámia törékenységéből adódó problémákat. Ezek nem láthatatlan készülékek, de nagyon diszkrétek és valóban öltöztetik a páciensek megjelenését.

Kivehető fogszabályozó készülékek

A kivehető fogszabályozó készülékek rendkívül változatosak, főképp gyermekkorban alkalmazzuk őket, mivel a fogak testes mozgatására általában nem alkalmasak, viszont nagyon fontosak a megfelelő izomegyensúly és izomfunkció kialakítása során, valamint lényeges a szerepük a növekedés befolyásolásában

Gyermekkorban a diagnosztikai folyamat során kiemelt figyelmet fordítunk a gyenge ajkak körüli izmokra, a felső fogak alá beharapott alsó ajakra, a szájlégzésre, a fogak közé préselt nyelvre (úgynevezett nyelvlökéses nyelésre), a nyitott harapásra és az élharapásra, hiszen ezek esetében a korai életkorban alkalmazott kivehető készülékek nagyon hatékonyak a későbbi, komolyabb problémák megelőzésére.

Dalosdent_fogszabályozás_kivehető fogszabályozó

Fiatalabb életkorban főképp szilikonból készült trainereket, később műanyag akrilát és fém kombinációjából készült készülékeket alkalmazunk.

Előnyük, hogy könnyen eltávolíthatók (iskola előtt kivehető, iskola után pedig ismét lehet hordani), és mivel egyedileg készülnek, ezért személyre szabhatók mind szakmailag, mind a páciens kívánságainak megfelelően, valamint nem befolyásolják a fogak tisztíthatóságát. 

A kezelés sikeressége azonban nagy mértékben múlik a páciens együttműködésén, hiszen ha a gyermek nem hordja a készüléket, akkor a kívánt eredményt sem tudjuk elérni. További hátrányuk, hogy az alkalmazási területük limitált, nagyobb eltérés esetén nem elegendő ezek használata, valamint gyakran nagyobb méretűek, és a beszéd is nehézkesebb bennük.

Ezeket a készülékeket általában másfél-két évig hordják a gyerekek, ajánlásunk alapján 12-14 órát naponta. Külön figyelmet fordítunk arra, hogy felébresszük a gyermek motivációját, hogy ők is értsék és lássák a kezelés célját és eredményét, ezáltal számunkra sem csak egy kötelesség lesz, hanem bevonva érzik magukat.

Láthatatlan fogszabályozó készülékek

Az elmúlt évtized nagy előrelépésének számít a láthatatlan fogszabályozás, hiszen számtalan új lehetőséget nyitott a fogszabályozásban.

Dalosdent_fogszabályozás_láthatatlan fogszabályozó

A kezelés során átlátszó síneket kell meghatározott sorrendben, meghatározott ideig hordani. Ezek az átlátszó sínek valójában a kivehető fogszabályozó készülékek közé tartoznak, hiszen bármikor eltávolíthatóak. Speciális, az adott cég által kifejlesztett műanyagból készülnek, amelyet mélyhúzással vagy 3D nyomtatással készítenek. Használatuk gyors, hatékony és diszkrét kezelést tesz lehetővé, azonban sok múlik a viselési időn, valamint nem minden eltérés esetén alkalmazható. 

Láthatatlan fogszabályozást általában kisebb torlódások és harapási rendellenességek esetén, vagy korábbi fogszabályozás után kialakult rések, torlódások kezelésére javaslunk. 

Az átlátszó síneket naponta 20-22 órát kell viselni, csak étkezéshez és fogmosáshoz szabad eltávolítani. Egy átlagos kezelés 3-12 hónap között van.

Blogcikkünk második részében kitérünk a fogszabályozás menetére, és a felnőtt és gyerek fogszabályozás fontosságára is. 

Amennyiben segítségre és további információra van szükséged, várunk szeretettel a DalosDent fogászati rendelőben állapotfelmérésre! 😊

10% KEDVEZMÉNY ELSŐ KEZELÉSEDHEZ!

Iratkozz fel e-mail listánkra és
10%-os ajándék kupont adunk első fogászati kezelésedhez.

Call Now Button