#NemFogFájni – Ez minden, amit a bölcsességfogakról és a műtétről tudnod kell

Úgy érzed, hogy a növekvő bölcsességfogaid kifejezetten utálhatnak téged, mert borzasztó fájdalmat okoznak neked nap mint nap? Vagy még csak sejted, hogy hamarosan téged is utolérhet a probléma, és szeretnéd megelőzni? Akkor épp téged keresünk! Blogcikkünkben mindent megtudhatsz a bölcsességfogakról, valamint arról, hogy milyen fogproblémákat okozhatnak, és a műtétet övező tévhiteket is azonnal megcáfoljuk!

Mit nevezünk bölcsességfognak?

A bölcsességfogak a szájban általában legutoljára megjelenő fogak, amelyek legtöbbször fiatal felnőttkorban kezdenek előtörni. Ezek az úgynevezett harmadik molárisok, vagyis a szájban a nyolcadik, leghátrébb elhelyezkedő nagy rágófogak.

Néhányunk esetében az összes bölcsességfog kibújik, másnak csak 1-2 nő ki teljesen, és olyan is előfordulhat, hogy egyáltalán nem találkozunk velük életünk során.
Eltávolításuk nem minden esetben szükséges, hiszen előfordulhat, hogy különösebb fájdalom nélkül kibújnak, és nem zavarnak sok vizet hosszú évek elteltével sem, azonban ez sajnos a ritkább eset.

A legtöbbször vagy annyira hátul helyezkednek el, hogy lehetetlen alaposan megmosni, tisztítani őket, vagy nincsen elegendő helyük kibújni: ilyenkor ferdén, vízszintesen növekedhetnek, gyakran a szomszédos fogaknak nekinyomódva, ami fájdalmat, torlódást és egyéb komplikációkat okozhat. Egyes bölcsességfogak növekedés közben gyakran be is gyulladnak, megszámlálhatatlan álmatlan éjszakát okozva ezzel pácienseinknek.

Te sem lettél bölcsebb a bölcsességfogadtól? Akkor miért ez a neve?

Ha ez már neked is eszedbe jutott, akkor nem vagy egyedül, és természetesen nem hagyunk válasz nélkül! 😉

A bölcsességfogak elnevezése a fogak megjelenésének időzítésével kapcsolatos. Ezek a fogak általában a késő tinédzserkorban vagy a húszas évek elején bújnak elő, egy olyan időszakban, amikor az emberek már érettebbek – legalábbis elméletben… 🙂 –, ezért az ezidőtájt előbukkanó fogakat is a “bölccsé válás” időszakáról nevezték el.

A név tehát a korral járó érettség és bölcsesség metaforikus kapcsolatára utal – bár nincs közvetlen összefüggés a fogak megjelenése és az intellektuális fejlődés között.

Milyen problémákat okozhat a bölcsességfogad?

Emeld a kezed, ha az alábbiak közül neked is volt már szerencséd valamelyik kellemetlen fogproblémához!😬🖐️

#1 Nem tud teljesen kinőni a fog

Egyre gyakoribb probléma, hogy nincs elég hely a szájüregben a fogak megfelelő kibújásához. Ez a helyhiány gyakran azt eredményezi, hogy a bölcsességfogak félúton megakadnak, vagy ferdén, vízszíntesen nőnek – tehát még véletlenül sem a jó irányba. 🙂

A félig kinőtt bölcsességfogak nehezen tisztíthatók, ami fokozza a gyulladás és a fertőzés kockázatát, ezen felül a szomszédos fogakat is károsíthatják, mivel folyamatosan nyomást gyakorolnak rájuk.

Bölcsessegfog_blogcikk_Fogászati röntgen a rosszul növekvő bölcsességfogról
Fogászati röntgen egy rosszul növekvő bölcsességfogról
Bölcsességfog_blogcikk_Szuvas rágófogak, félig előtört szuvas bölcsességfog, ínygyulladás és bölcsességfog tasak
A képen szuvas rágófogak, a félig előtört szuvas bölcsességfog, ínygyulladás és bölcsességfog tasak látható.

#2 Gyulladás a fog körüli ínyben (perikoronitisz, bölcsességfog tasak)

A perikoronitisz akkor alakul ki, amikor a részben kinőtt bölcsességfog körüli íny begyullad.

Bölcsességfog_blogcikk_fogászati_röntgen
Fogászati röntgen egy rosszul növekvő bölcsességfogról.

A fájdalmas gyulladást a fog és az íny közötti résben (bölcsességfog körüli tasakban) felgyülemlett ételmaradékok és baktériumok okozzák. A konstans fájdalom mellett előfordulhat, hogy duzzanat alakul ki, és súlyos esetben akár az állkapocs mozgása is korlátozódhat – ezt nevezzük szájzárnak.

Bölcsességfog_blogcikk_Félig előtört bölcsességfog, ínygyulladás
A képen egy félig előtört bölcsességfog látható és a begyulladt íny.

#3 Nyomás a szomszédos fogakon

A bölcsességfogak gyakran nyomást gyakorolnak a mellettük lévő fogakra, amikor próbálkoznak kitörni a szájüregben.

Fogászati röntgenkép egy vízszintesen növekvő bölcsességfogról, mellette pedig egy gyökérkezelt fog látható.

Ez a szomszédos fogat érő folyamatos nyomás a fog elmozdulását, vagy akár sérülését is okozhatja. Hosszú távon ez komoly fogászati problémákhoz vezethet, szükség lehet a szomszédos károsodott fog gyökérkezelésére, eltávolítására is. A fogsort megtolva a bölcsességfog a fogak elrendeződésének megváltozását is eredményezheti, amely után fogszabályozásra is szükség lehet, vagy elronthatja a korábbi fogszabályozás gyönyörű eredményét. Éppen ezért a fogszabályozó kezelés esetén szinte minden esetben javasoljuk a bölcsességfogak eltávolítását.

#4 Fogszuvasodás

A bölcsességfogakat elhelyezkedésük miatt gyakran nehezebb maradéktalanul, alaposan megtisztítani, ezért nagyobb a kockázata a fogszuvasodásnak.

A panorámaröntgenen a felső két szuvas bölcsességfog látható.

A nehezen elérhető területeken felhalmozódó lepedék és ételmaradékok tökéletesen ideális környezetet teremtenek a baktériumok számára, amelyek a fogakon megtelepedve végül fogszuvasodást okozhatnak. Ez sajnos nem csak a bölcsességfogat, hanem a szomszédos fogakat is érintheti. Sok esetben pont ezért megelőző céllal távolítjuk el a bölcsességfogat, hogy biztosítsuk a szomszédos fogak tisztíthatóságát, így megelőzve a szuvasodást.

Fogszuvasodás a bölcsességfog melletti szomszédos fog esetében.
Bölcsességfog_blogcikk_Tömött rágófogak és szuvas, gyulladt bölcsességfog
Tömött rágófogak, és a szuvas, gyulladt bölcsességfog.

#5 Ciszta kialakulása

Ritkán ciszta is kialakulhat a bölcsességfogak körül, amely csak sebészeti beavatkozással távolítható el a foggal együtt. Ha a cisztát nem kezeljük időben, akkor az az állkapcsot károsítva komolyabb egészségügyi problémát is okozhat.
Bölcsességfog_blogcikk_Alsó állcsonti ciszta és a rosszul növekvő bölcsességfog
Ciszta az allsó állkapocsban.

Neked is ismerős a 3 leggyakoribb érv, amit páciensek felhoznak a bölcsességfog húzás ellen?

Tedd a szívedre a kezed… Te próbáltál már kibújni a műtét alól az alábbi érvek egyikével? 🙄

#1 “Ha kihúzunk egy rágófogat, akkor nehezebb lesz a rágás!”

A bölcsességfogak annyira hátul helyezkednek el, hogy ha teljesen ki is tudnak nőni, nem vesznek részt aktívan a rágásban. Eltávolításuk esetén fel sem fog tűnni a hiányuk.

Szuvasodásuk esetén pont az elhelyezkedésük miatt nagyon nehéz – vagy lehetetlen teljesen korrekt tömést készíteni, vagy gyökérkezelni a fogat.

#2 “Ha valamelyik másik rágófoggal probléma lesz, ez helyettesítheti majd!”

Ugyancsak az elhelyezkedésük miatt lehetetlen rendesen hozzáférni a foghoz, így egy fix fogpótláshoz (hídhoz) nem tudjuk majd később felhasználni. A szomszédos 7-es fog eltávolítása esetén a bölcsességfog nem fog előre vándorolni a helyére, hogy helyettesítse azt, csupán jobban bedől, tisztíthatatlan lesz, és szuvasodás következtében végül el kell távolítani.

#3 “Milyen bölcsességfog fájdalom?! Semmit nem érzek!”

Sajnos a fogászati problémák jelentős része csak akkor okoz fájdalmat, amikor már nagy a gond. Egy bölcsességfogat időben eltávolítva megelőzhetjük a szomszédos fogak szuvasodását, akár életünk végéig megőrizhetjük azok épségét.

Érdemes tehát az alábbi 4 pontot megjegyezni:

 • A bölcsességfogak nem vesznek részt a rágásban
 • A szuvasodásuk esetén általában nem tudunk korrekt tömést készíteni, vagy gyökérkezelést elvégezni
 • A szomszédos fogak eltávolítása esetén általában nem felhasználhatók fogpótlás készítésére
 • Az eltávolításukkal megelőzhető a szomszédos fogak szuvasodása

Már nagyon fáj a fogad? Ezért nem érdemes halogatnod a műtétet!

A bölcsességfogak eltávolításának fontossága több okból is megkérdőjelezhetetlen.

Elsősorban a megelőzés szempontjából kulcsfontosságú, hiszen a korai eltávolítással elkerülhetőek a későbbi komplikációk, mint például a fájdalmas gyulladások vagy a fogszuvasodás.

Bölcsességfog_blogcikk_fogfájdalom

A modern fogászati technikák, szájsebészeti beavatkozások és érzéstelenítés révén az eltávolítás teljesen fájdalommentes, így a sokak által rettegett műtét közel sem olyan félelmetes, mint amilyennek a legtöbb páciens is gondolná.

A mai fogászati eljárások fejlődésével a beavatkozás ma már gyors és viszonylag egyszerű, így a korábban elterjedt tévhitekkel ellentétben nincs ok az aggodalomra. A legnépszerűbb tévhiteket pedig alább kíméletlenül megcáfoljuk. 🙂

5 tévhit megcáfolva! 🖐️❌- Ugye te sem hiszed el, hogy a bölcsességfog műtét rettenetesen fájdalmas?

Garantáljuk, hogy az alábbi tévhitek közül legalább egyet hallottál már te magad is.

#1 A műtét kibírhatatlanul fájdalmas - HAMIS

Sokan attól tartanak, hogy a bölcsességfog eltávolítása nagyon fájdalmas beavatkozás. Valójában a modern érzéstelenítési technikák és a fájdalomcsillapítás fejlődése már megoldotta ezt a problémát. A hagyományos lidocain helyett már erősebb articain érzéstelenítőt használunk, így biztosítjuk a fájdalommentességet.

#2 A gyógyulási idő nagyon hosszú! - HAMIS

Bár a gyógyulási időszak változó lehet, a legtöbb páciens esetében néhány nap elegendő hozzá, hogy minden visszatérhessen a normális kerékvágásba. A gyógyulás további utógondozással és megfelelő szájhigiénével gyorsítható.

#3 A műtét során nagyon gyakran komplikációk lépnek fel! - HAMIS

Bár minden sebészeti beavatkozás hordoz magában bizonyos mértékű kockázatot, így a szájsebészeti beavatkozások is, de a komplikációk igen ritkák, különösen, ha a műtétet tapasztalt fogorvos végzi – márpedig a DalosDent rendelőszékében igazán profi és megbízható szakemberek vigyáznak majd rád és a fogaid egészségére is! 🙂

#4 Csak akkor kell kihúzni a bölcsességfogat, ha fáj! - HAMIS

Sok esetben a bölcsességfogak okozta fogproblémák nem járnak fájdalommal, csak mikor már nagy a baj. A korai eltávolításuk megelőzheti ezeket a problémákat.

#5 A bölcsességfogakat minden esetben el kell távolítani! - HAMIS

Nem minden bölcsességfogat kell eltávolítani! Ugyan ez a ritkább eset, de ha a fog helyesen nő ki, van elegendő hely a szájüregben és nem okoz semmilyen bonyodalmat, akkor természetesen nem fogjuk őket erőszakkal eltávolítani! 😉

Ezen kívül, ha mélyen a csontban helyezkedik el, távol a többi fogtól, és semmiféle elváltozást nem látunk a röntgenfelvételen, akkor elegendő évente röntgenfelvétellel megfigyelni a fogat, nem szükséges az eltávolítása.

Ezek a tévhitek gyakran az információhiányból, vagy ősrégi (ám annál kitartóbb) rémtörténetekből erednek. A modern fogászat fejlődése jelentősen javított a bölcsességfogak eltávolításának folyamatán és eredményességén.

A bölcsességfog eltávolításának folyamata - Mi történik veled a műtét előtt, közben és után?

A folyamatot három nagy részre bontottuk: 

 1. A műtétet megelőző vizsgálatok és röntgenfelvételek elvégzésére, ami a kezelési terved alapjait adják
 2. A műtét napjára
 3. A műtétet követő teendőkre 

Egyvalamit előre garantálhatunk: a műtétek csak minket izzasztanak meg, te magad a fogászati székben ülve az érzéstelenítésnek köszönhetően semmit nem fogsz érezni! 😉

Nulladik lépések – Kiderítjük, hogy mi a helyzet a bölcsességfogaddal!

1. Fogászati ellenőrzés, panorámaröntgen készítése

Ha eljössz hozzánk, mert szeretnél képbe kerülni a bölcsességfogaid helyzetével, először egy szájvizsgálatot végzünk és készítünk egy panoráma röntgent. Ezek alapján meg tudjuk nézni, hogy van-e bölcsességfogad (előfordul, hogy nincs csírája sem, így sosem lesz vele probléma 😊), ha pedig van, akkor pontosan hogyan áll (oldalirányban fekszik, vagy felfelé áll a többi foghoz hasonlóan), és mennyi hely van számára, valamint megbeszéljük okozott-e valaha panaszt neked.

Kiegészítésként szükség lehet CT felvételre is, ha szükséges 3 dimenzióban látnunk a fog helyzetét. Erre általában alsó bölcsességfogak esetén van szükség, ha közel helyezkednek el az alsó állcsonti ideghez.

2. Kezelési terv összeállítása és elfogadása

Mindezen információk alapján eldöntjük, hogy szükséges-e az eltávolítás. Megbeszéljük, hogy milyen következményei lehetnek, ha bent maradnak a bölcsességfogak, mennyire lesz nehéz az eltávolításuk, mire számíthatsz műtét közben és után

A bölcsességfog műtét napja

1. Érzéstelenítés

Lidocain helyett erősebb articain érzéstelenítőt használunk a fájdalommentesség érdekében.

2. Bölcsességfog kihúzása

Előtört, egyszerű fogeltávolítás esetén a fogat elkezdjük mozgatni, így elszakadnak a fogat a csonthoz rögzítő rostok, és egyszerűen ki tudjuk emelni a helyéről.

Félig, vagy teljesen ínnyel és csonttal fedett bölcsességfogak eltávolításához műtéti fogeltávolításra van szükség. Ebben az esetben egy metszést ejtünk az ínyen, hogy hozzáférhető legyen a bölcsességfog, és így már egyszerűen eltávolítható.

Bölcsességfog blogcikk_foghúzás

4. A seb összevarrása

Műtéti fogeltávolítás esetén a sebet varratokkal zárjuk.

5. Otthoni ápolás és jótanácsok

A foghúzás végén ellátunk a szükséges fájdalomcsillapítókkal, gyógyszerekkel, és átbeszéljük az otthoni teendőidet. 

Milyen "házi feladatokat" kapsz a műtét után?
 • A sebet nem szabad szívogatni
 • Tilos öblögetni, köpködni
 • 3 napig nem szabad tejterméket és apró magvas dolgokat fogyasztani
 • Nem szabad alkoholt fogyasztani, dohányozni
 • A sebet és a varratokat óvatosan, sepregető mozdulatokkal kell tisztítani
 • A műtéti területet javasolt naponta többször jegelni

A bölcsességfog eltávolítása után

Kontroll - varratszedés

Amennyiben varratokat helyeztünk be, 5-10 nap múlva várunk a rendelőben varratszedésre. Ez mindössze pár percet vesz igénybe.

A bölcsességfog műtét után meddig fáj még a seb, és mit tehetsz a gyorsabb regenerálódás érdekében?

Egyszerű fogeltávolítás esetén mindössze kisebb kellemetlenséget lehet érezni pár napig a foghúzás után. Komplikáltabb, műtéti foghúzás esetén 2-3 nap erősebb fájdalommal és a területen jelentkező duzzanattal kell számolni, amely enyhítésére természetesen fájdalomcsillapító gyógyszerrel ellátunk.

Fontos, hogy a bölcsességfog műtét után otthon betartsd a korábban leírt utasításokat!

Bölcsességfog_blogcikk_duzzanat_jegelés

A jegelés jelentősen csökkenti a fájdalmat és a duzzanatot is, ezért érdemes műtét előtt bekészíteni a jégzselét. A gyógyulás alatt kerüld az nehéz fizikai munkát, emelést és hajolgatást, és sokat segíthet az is, ha magas párnán, félig ülő pozícióban alszol

Hatalmas tévhit, hogy szájfertőtlenítővel való öblögetés segít a gyógyulásban!  Ettől ugyanis széteshet a sebben található vérdugó, a szabaddá váló csontfelszín begyulladhat, és hosszadalmas, fájdalmas gyógyulást okozhat.

Ritkán, de előfordulhat elhúzódó gyógyulás. Ez általában a nagyon rossz pozícióban elhelyezkedő, gyulladást okozó bölcsességfogak eltávolításakor jelentkezik, vagy ha nem követjük az orvosi utasításokat. Ilyen esetekben akár 1-1,5 hétig is okozhat kellemetlenséget a gyógyuló terület, és antibiotikum szedésére is szükség lehet.

10% KEDVEZMÉNY ELSŐ KEZELÉSEDHEZ!

Iratkozz fel e-mail listánkra és
10%-os ajándék kupont adunk első fogászati kezelésedhez.

Call Now Button