Ess túl rajta gyorsan!

Megmentjük a lyukas fogad! – Mindent a fogtömésről

A WHO adatai szerint Európán belül hazánkban fordul elő legnagyobb arányban a fogszuvasodás, pedig megfelelő fogápolási rutinnal és rendszeres fogászati ellenőrzésekkel gyorsan javíthatnánk a statisztikán. Ha azonban már megtörtént a baj, akkor a fogtömés segít megmenteni a lyukas fogat a különböző fogbetegségektől. Mi a fogtömés, milyen típusai vannak, és mi történhet, ha túl sokáig halogatod a kezelést? Blogcikkünkből most kiderül!

A fogszuvasodás népbetegség - téged is utolért?

Országunkban a fogszuvasodás olyannyira gyakori, hogy már szinte népbetegségnek számít: sajnos (kis túlzással) sportot űzhetnénk az egy főre jutó lyukas fogak felhalmozásából.
Dalosdent_fogtomes_blogcikk_lyukas_fog
Kialakulásának többféle oka is lehet, megszüntetéséhez a kulcs pedig egy igazán gyors és (a mai fogászati technológiának hála) fájdalommentes kezelés, ami minél előbb megtörténik, a fogaid annál hálásabbak lesznek érte.

A fogszuvasodás nem válogat: nem kíméli sem a legfiatalabbakat, sem a legidősebbeket, de mégis hogyan alakul ki és miért?

Mi a fogszuvasodás és hogyan alakulhat ki?

A fogszuvasodásért felelős szájüregi baktériumok megtapadnak a fog felszínén, és a táplálék formájában elfogyasztott cukrokból és szénhidrátokból savakat termelnek. Ez a sav feloldja, felpuhítja a zománcot, így a baktériumok egyre mélyebbre és mélyebbre jutnak a fog belsejében, egészen addig míg valódi lyuk keletkezik a fogban.

Kialakulásában fontos szerepe van a rossz fogápolási szokásoknak is, tehát ha nem a megfelelő technikával és eszközökkel, valamint nem elég rendszeresen mosol fogat, akkor a a fogakra rakódott lepedék kiváló táptalajt biztosít a baktériumoknak. 

A fogápolásról szóló blogcikkünket elolvasva képbe kerülhetsz a helyes fogmosási technikákról és a kulcsfontosságú nulladik lépésről: az ajánlott fogápolási termékek kiválasztásáról.

A nem megfelelő fogápolási szokások mellett az elfogyasztott ételek minősége és gyakorisága is befolyásolja a fogszuvasodást. Biztosan te is tudod, hogy a cukros üdítők, édességek, a sűrű nassolás nem csak az egészségedre, de a fogaidra sincsenek túl jó hatással: túl sűrű fogyasztásuk (kombinálva a nem megfelelő szájápolással) savas szájüregi pH-t okoz, ami segíti a fogszuvasodás kialakulását.

Maga a rágás is egy tisztító folyamat, hiszen a fogakhoz dörzsölődő nyálkahártya tisztítja a fogfelszíneket, így a cukros italok, turmixok gyakori fogyasztása esetén rágás hiányában még nagyobb a veszély a fogszuvasodásra.

Hol leselkedik a fogaidra leggyakrabban a szuvasodás veszélye?

 • Az őrlő fogak rágófelszínén
 • A fogközökben a fogak találkozásánál
 • A fognyakakon
Dalosdent_fogtomes_blogcikk_lyukas_fog_fajdalmas

A lyukas fog 5 leggyakoribb jele

“Ha fáj, az már régen rossz!” – tartja az ősi kelta mondás. 😃 Sajnos ez így igaz!

A fogszuvasodás a legtöbbször csak nagyon késői stádiumban okoz fájdalmat vagy szemmel látható elváltozást, ilyenkor azonban már hosszadalmasabb kezelésre van szükség.

Ha az alábbiakat tapasztalod, sürgősen látogass el fogorvoshoz, mert valószínű neked is lyukas a fogad:

 1. A fogad hidegre, melegre vagy édesre érzékeny
 2. Minden étkezéskor beszorul az étel a fogaid közé
 3. Fogselyem használata közben vérzik az ínyed, rossz ízt érzel
 4. Barna és/vagy fekete elszíneződést látsz a fogadon vagy a töméseid mellett
 5. Letört egy darab a fogadból
Dalosdent_fogtomes_blogcikk_hideg_erzekeny_fogak

Nem győzzük eléggé hangsúlyozni: a rendszeres fogászati ellenőrzésnek nagyon fontos szerepe van a különböző fogászati problémák kialakulásának elkerülésében! Rendszeres ellenőrzésekkel a kezdődő fogszuvasodást még könnyen visszafordíthatjuk, és megelőzhetjük a későbbi komoly problémákat.

Mi történik, ha figyelmen kívül hagyod a fenti jeleket?

 • A fogszuvasodás kezelés nélkül egyre mélyebbre terjed a fog belsejében, eléri a fogbélben és gyökerekben található ereket, idegeket, és egészen a csontig jutva súlyos gyulladást okozhat.
 • Ha a szuvasodás eléri a fogbelet, és a baktériumok megfertőzik azt, akkor már nem elegendő egy fogtömés készítése, hanem sajnos gyökérkezelni kell a fogat.
 • Nagy kiterjedésű szuvasodás esetén, ha a fog teljes koronai része felpuhult, nem maradt elegendő mennyiségű ép foganyag, a fog eltávolítására, majd fogpótlásra is szükség lehet.

A fogszuvasodás következményei lehetnek az alábbiak is:

 • Fogtörés
 • Fogbélgyulladás folyamatos, lüktető fájdalommal
 • Csonthártyagyulladás
 • Tályog kialakulása
 • Fog elvesztése
 • Étkezési nehézségek

A megoldás: a fogtömés

Fontos! Nulladik lépésként te magad is tehetsz azért, hogy ne legyen szükség fogtömésre. A fogszuvasodás kezdeti stádiumban a megfelelő fogmosási és fogköztisztítási technikával megállítható, így nincs szükség a fog kezelésére.

Azonban ha a fogszuvasodás már nem csak a fog felszínét érinti, hanem mélyebben a fogzománcba vagy a dentinbe terjed, akkor ki kell tisztítanunk a szuvas területeket, majd fogtöméssel helyre kell állítanunk a szuvasodás előtti állapotot.

Fogtömés 4+1 típusa

1. Fehér, kompozit tömés

A mai korszerű tömőanyagok lehetővé teszik a fogak tökéletes helyreállítását. A fehér, fogszínű tömőanyagot vékony rétegekben az üregbe helyezzük, majd a tömőanyag fotopolimerizációs LED megvilágítás hatásra megkeményedik. Így színben és formában is harmonikus végeredményt érhetünk el.

Dalosdent_fogtomes_blogcikk_kompozit
A jobb oldali fotón egy fehér kompozit tömést láthatunk

2. Üvegszálas tömés

Szélesebb üregek, gyökérkezelt fogak helyreállítása esetén üvegszálakkal erősített, nagyon nagy keménységű tömőanyagot használunk a fog felépítéséhez. Ez egy erősített kompozit tömés, mely elkészítésére egyetlen rendelői látogatás elegendő.

3. Inlay/onlay

Nagy kiterjedésű szuvasodások esetén előfordul, hogy kevés ép foganyag marad csak meg, ami nem biztosít megfelelő alapot egy kompozit tömés készítéséhez. Ilyenkor a fogtechnikus egy lenyomat alapján erősebb anyagból elkészíti a betétet, más néven inlayt vagy onlayt, melyet egy darabban beragasztunk a fogba, így visszaállítjuk annak épségét.

Fogtörés_utáni gyökérkezelés_és_fogbetét_beültetés_előtte_utána
A jobb oldali képen egy páciensünknek készített egy inlay betét látható

4. Ideiglenes fogtömés

Mély szuvasodások esetén szoktunk alkalmazni gyógyszeres ideiglenes tömőanyagot. Ha közel voltunk a fogbélhez, és kérdéses, hogy szükséges-e gyökérkezelni a fogat, gyógyszeres tömést készítünk a fogba. Ez segít a fogbélnek regenerálódni, és tudjuk kontrollálni a fog állapotát 3-6 hónapig, amíg eldől, hogy szükséges-e gyökérkezelni a fogat, vagy elegendő egy esztétikus kompozit tömés.

4+1 Amalgám (ma már nem használjuk)

Ugyan még rengeteg amalgám töméssel találkozunk, de fontos tudni, hogy ma már nem készítünk új amalgám töméseket. A megfelelően elkészített amalgám tömés egyébként rendkívül strapabíró, nem mérgező, azonban a mai esztétikai elvárásoknak már nem felel meg, és a legnagyobb probléma vele a tágulás, ami repesztő hatással van a fogakra. Éppen ezért gyakran cseréljük ki a régi amalgám töméseket esztétikus kompozit tömésre vagy inlay-re, így nem fogja megrepeszteni a fogat.

Préskerámia_betétek_előtte_utána
Páciensünk egy régi amalgám töméssel érkezett hozzánk (bal oldali kép), amelyet egy új préskerámia betétre cseréltünk (jobb oldali kép)

A fogtömés folyamata: gyors és fájdalommentes

A fogtömés azonnali, pozitív hatásai

 • Többé nem ragad be az étel a fogaid közé
 • Megelőzzük a szuvasodásból adódó gyulladásokat
 • Helyreállítjuk az esztétikát és rágófunkciót
 • Frissebb leheleted lesz a szuvasodás eltávolítása után
 • Hosszú távú, strapabíró megoldást biztosítunk

Mi, mikor, miért, hogyan? - Gyakori kérdések a fogtöméssel kapcsolatban

#1 Mikor lehet inni vagy enni a fogtömés után? Vannak olyan ételek, amelyeket kerülni kell?

Az esztétikus kompozit tömés a megvilágítás után rögtön készen van, így azonnal használható, nincs semmilyen étel, amelyet kerülni kell. Azonban mivel érzéstelenítéssel készítjük a töméseket (kivéve, ha a páciens külön kérése, hogy nem szeretne érzéstelenítést), az érzéstelenítés következtében rágás közben meg tudjuk harapni a szájunkat, nyelvünket, ezért a zsibbadás végéig (általában 2-3 óra) nem szabad enni. Folyadékot nyugodtan lehet fogyasztani zsibbadás mellett is.

#2 Mi a teendő, ha fájdalom jelentkezik a fogtömés után?

A fogtömés is egy orvosi beavatkozás, mely után – főleg mélyebb tömés esetén – ideiglenesen jelentkezhet hideg-meleg érzékenység, kemény ételek fogyasztásakor fellépő éles fájdalom is. Ez általában 1-2 hét alatt elmúlik, de nem kell megijedni akkor sem, ha akár több hónapot is igénybe vesz a gyógyulás, mindez teljesen normális.

Ha viszont éjszaka erősödő, lüktető fájdalom jelentkezik, előfordulhat, hogy a mély tömés után a fog sajnos mégsem nem tudott regenerálódni, begyulladt a fogbél, és gyökérkezelés szükséges. Ilyen esetben minél hamarabb kopogtass a fogorvosi rendelő ajtaján! 

#3 Mikor kell visszamennem kontrollra?

Fogtömés után ugyanúgy félévente javasolt kontrollra járni. A tömés és a fog találkozása kritikus terület, mivel nem megfelelő tisztítás esetén onnan is elindulhat szuvasodás a régi tömés alatt. Éppen ezért minden vizsgálat során ellenőrizzük a régi tömések állapotát is, így megelőzhetjük a komoly problémák kialakulását.

Míg a fogtömés kisebb, egyszerű beavatkozás, ezzel szemben a fogszuvasodás következményei, mint a gyökérkezelés, foghúzás és fogpótlás készítése bonyolultabb, hosszabb ideig tartó, drága beavatkozások. Előzd meg ezeket, jelentkezz be fogtömésre!

Ne halogasd, jelentkezz be még ma!

Míg a fogtömés kisebb, egyszerű beavatkozás, ezzel szemben a fogszuvasodás következményei, mint a gyökérkezelés, foghúzás és fogpótlás készítése bonyolultabb, hosszabb ideig tartó, drága beavatkozások, amelyeket valószínűleg te is szeretnél elkerülni. 

Előzd meg a bajt, és jelentkezz be mielőbb fogtömésre! Ha pedig további motivációra lenne szükséged, csak vess egy pillantást az alábbi képre… 👇

Dalosdent_fogtomes_blogcikk_kezeles_koltsegei
Minél tovább halogatod, később annál mélyebben kell a zsebedbe nyúlnod!

10% KEDVEZMÉNY ELSŐ KEZELÉSEDHEZ!

Iratkozz fel e-mail listánkra és
10%-os ajándék kupont adunk első fogászati kezelésedhez.

Call Now Button