Egészséges fogak

Biztos, hogy mindent tudsz a helyes fogápolásról?

A szájápolás napi rutinunk szerves része: tudjuk, hogy minden reggel és este érdemes alaposan megtisztítani fogainkat, jó minőségű fogkefét, fogkrémet, esetleg még fogselymet is ajánlott használni. De ez a sok éve berögződött rutin valóban a legmegfelelőbb fogaid és ínyed egészségének megőrzésére? Alábbi blogcikkünkben kitérünk arra, hogy milyen típusú fogkefét és fogkrémet ajánlott használni fogmosáshoz, illetve arra is, hogy milyen fogmosási technikákat szükséges követni ahhoz, hogy elkerüld a különböző íny-és fogproblémákat a jövőben.

A leggyakoribb tévhitek - Avagy hogyan NE tisztítsd a fogaid

Az alábbi hibák igen gyakoriak, de fogaid és ínyed épsége érdekében mindenképpen kerüld őket!

Tévhit #1: “Erőnek erejével érdemes fogat mosni!”

A leggyakoribb tévhit, hogy minél erősebben sikáljuk a fogainkat, annál tisztábbak lesznek. A valóságban azonban a túl erős nyomással, kemény sörtéjű fogkefével történő fogmosás károsíthatja is az ínyt és a fogzománcot. Az erőnél sokkal fontosabb a megfelelő fogmosási technika használata.

Tévhit #2: “Étkezés után azonnal fogat kell mosni!”

Étkezés után, főleg savas ételek, italok fogyasztásakor érdemes várni a fogmosás előtt legalább 30 percet. A savak felpuhítják a zománcot, ezért még a puha fogkefével történő fogmosás is károsíthatja azt. 30 perc szükséges ahhoz, hogy étkezés után helyreálljon a szánk pH értéke.

Tévhit #3: “A fogselymezés nem is olyan fontos lépés!”

A fogszuvasodás legtöbbször a szomszédos fogak között alakul ki. Sok esetben csak későn okoz panaszokat, és a páciensek is csak akkor veszik észre, hogy baj van, mikor már letört egy nagyobb darab a fogukból. 

Fogkefével a látható fogfelszíneket meg tudjuk tisztítani, azonban a fogközökbe nem tudunk bejutni, éppen ezért nagyon fontos, hogy a fogközöket is megtisztítsuk fogselyemmel és fogköztisztító kefével.

Dalosdent_Fogápolás_Fogselyem

Tévhit #4: “Az öblögetés helyettesíti a fogmosást!”

A szájvizek használata jó kiegészítése lehet a mechanikai tisztításnak, segítheti a gyulladt íny gyógyulását is, azonban a fogfelszínre tapadt ételmaradékot és baktériumokat kizárólag fogkefével és fogköztiszítással lehet megfelelően eltávolítani. Önmagában az öblögetés nem tisztítja meg a fogakat.

Tévhit #5: “A gyermekem már iskolába jár, egyedül is tud fogat mosni!”

A gyerekek kézügyessége még nem elég fejlett (a rutin hiányáról nem is beszélve), ezért nagyon fontos, hogy 8-10 éves korukig ellenőrizzük reggel is és este is a fogmosást, és szükség esetén segítsünk nekik megtisztítani a fogaikat. Az ellenőrzéshez plakkfestő tablettát is vásárolhatunk, mely fogmosás után elszopogatva megfesti azokat a területeket, ahol még lepedék található a fogakon.

Dalosdent_Fogápolás_Gyermek fogmosás

A helyes fogápolás nulladik lépése: a megfelelő fogápolási termékek kiválasztása

Fontos számodra is a megfelelő szájápolás, de a túl sok fogkefe, fogkrém és fogköztisztító közül fogalmad sincs melyiket válaszd? Segítünk eligazodni!

Fogkefe

Nagy vitatéma, hogy hagyományos manuális, vagy elektromos fogkefét használjunk. Az igazság az, hogy mindkettővel tökéletesen meg tudjuk tisztítani a fogainkat, de más-más technikát kell alkalmaznunk.

Az elektromos fogkefe tulajdonképpen a hagyományos fogkefe körkörös mozgatását vállalja át, így egyszerűsíti a fogmosást, azonban ettől hajlamosak lehetünk kevésbé odafigyelni, így gyakran lehet felületes az eredmény.

Az elektromos fogkefe tehát nem jobb, csak kényelmesebb, mint a hagyományos, manuális párja. Ha manuális fogkefével megfelelően tisztítjuk a fogunkat, akkor nem szükséges azt lecserélni elektromosra, azonban az elektromos fogkefe segítség lehet azon pácienseknek, akik nehezen kivitelezik az aprólékos körkörös mozgásokat a hagyományos fogkefével.

Manuális fogkefe

 • Kizárólag puha sörtéjű fogkefét használjunk, mivel ez kíméletes az ínyhez és a fogzománchoz.
 • Kis fejméretet érdemes választani, mert így ez a nehezen hozzáférhető helyeket is könnyedén megtisztíthatjuk.
Dalosdent:_Fogápolás_Manuális fogkefe

Elektromos fogkefe

 • A régebbi típusú, forgó mozgást végző elektromos fogkefék helyett manapság már elérhetőek az ún. szónikus vagy mágneses, rezgő mozgást végző készülékek. Érdemes ilyen típusú fogkefét vásárolni, mivel kíméletesebb, ugyanakkor hatékonyabban tisztítja a fogakat.
 • Puha fogkefe fejet használjunk.
Dalosdent_Fogápolás_Elektromos fogkefe

Mind a manuális fogkefe, mind az elektromos fogkefe fejét 3 havonta cserélni kell, mivel baktériumok telepedhetnek meg rajta. A csere szükségességét jelzi, amikor a sörték vége kifehéredik, kopottas lesz.a

Fogkrém

A fogmosás során a legfontosabb a mechanikai tisztítás, a fogkrém ehhez csupán kiegészítő termékként funkcionál.

Ha nem áll fenn fogászati probléma, a páciens csupán szeretné, ha egészségesek maradnának a fogai, akkor nem szoktunk speciális fogkrémet javasolni. Az egyetlen dolog amire figyelni kell, hogy fluoridos fogkrémet vásároljunk, mely segít fogaink épségének megőrzésében!

Dalosdent_Fogápolás_Fogkrém

A fognyaki érzékenység csökkentésének egyik módja az érzékeny fogakra való fogkrém, mellyel a fogmosás végén pár percre be is kenhetjük az érzékeny fognyakakat.

Fogágybetegség esetén a fogorvosi terápia mellett kiegészítő kezelésre alkalmasak az ínygyulladást csökkentő fogkrémek.

Fognyaki kopás, zománchibák esetén nem javasolt szemcséket tartalmazó fogkrémek vásárlása, mivel ezek használata fokozhatja a kopást.

Gyermekek számára az életkornak megfelelő, fluorid tartalmú fogkrémeket javaslunk. Érzékeny, sérült nyálkahártya, vagy szájüregi csípős érzés esetén úgynevezett SLS (sodium lauryl sulfat) mentes fogkrémeket javasolt használni, mivel ez a habképző anyag egyes pácienseknél nyálkahártya irritációt okozhat.

Fogköztisztító eszközök: fogselyem és fogköztisztító kefe

Fogkefével a fogaink látható részét tudjuk csak tisztítani, a szomszédos fogak közötti területet nem. Éppen ezért nélkülözhetetlen legalább naponta egyszer a fogköztisztító eszközök használata: tekintsünk erre úgy, mint napi fogmosási rutinunk fontos részére.

A fogselymet szerencsére nagyon sokan használják, azonban a hátsó fogak tisztítására sokkal jobb megoldás a fogköztisztító kefe. Az elülső fogaink lap szerint érintkeznek, azonban a hátsó fogak között egy háromdimenziós tér található, amelyet a fogselyem nem tud megfelelően kitisztítani – éppen ezért a hátsó fogak tisztítására a fogselyem helyett a fogköztisztító kefét ajánljuk.

Dalosdent_Fogápolás_Fogköztisztító kefe_Fogselyem

A fogselyem tehát az elülső fogak tisztítására javallott. Használata során figyelni kell arra, hogy a fogközben található ínypapillát ne sértsük meg, hanem a fogselymet a kis ínyháromszög mellett vezetve először az egyik, majd a másik fog oldalát takarítsuk ki. Nem javasolt az előre kifeszített fogselyem használata, mivel azt nem tudjuk a fog oldalára ráfektetni, így az ínyt károsíthatjuk vele.

Dalosdent_Fogápolás_Fogselyem használata
A fogselyem helyes használata

A fogköztisztító kefe minden fogközben használható. Több méretben is elérhető, ezek közül az ideális az, amely még éppen átfér a fogközben. Szájhigiénés kezelés során segítünk kiválasztani a megfelelő méretet, és megtanítjuk a használatát is.

Dalosdent_Fogápolás_Fogköztisztító kefe

A fogselyem és a fogköztisztító kefe használatához is elkél egy kis gyakorlás, de pár alkalom alatt el lehet sajátítani a megfelelő technikákat, és utána mindössze 1-2 percet fog csak igénybe venni a napi fogköztisztítás.

Szájöblögetők, szájvizek

A szájvizek szintén kiegészítő termékek, nem helyettesítik a fogmosást vagy a fogköztisztítást.

Dalosdent_Fogápolás_Szájvíz

Kaphatók kúraszerűen alkalmazható, magas hatóanyag koncentrációjú termékek, illetve napi használatra is alkalmas szájvizek. A használat előtt nagyon fontos erről tájékozódni, ugyanis egyes szájöblögetők hosszútávú alkalmazása ízérzés zavart, fekete fogelszíneződést vagy akár nyálkahártya károsodást is okozhat. Alkoholtartalmú szájvizek használatát nem javasoljuk, mert az alkohol hosszú távon irritálhatja a nyálkahártyát.

Általában fogínygyulladás esetén ajánlunk szájvizet kúraszerű (1-2 hétre vagy 1-2 hónapra) használattal, minden esetben egyénileg, a fogak és az íny állapotának megfelelő hatóanyagtartalmút.

A fogmosás menete - Avagy hogyan tisztítsd helyesen a fogaid

A helyes fogmosási technikát követve nem csak szebbek lesznek a fogaid, de egészségesebbek is! 

Minden nap legalább 2 alkalommal, reggel és este fogat kell mosni, és legalább egyszer a fogközünket is megtisztítani. Természetesen napközben, ebéd után, állásinterjú vagy randevú előtt is moshatunk fogat, de a megtapadó lepedék pár óra alatt még nem okoz szuvasodást, így alapvetően elegendő reggel és este alaposan megtisztítani a fogakat. 

Alkalmanként 2-3 percig érdemes fogat mosni, mind elektromos, mind manuális fogkefével.

A fogmosás legfontosabb elemei manuális fogkefe esetén:

 • A fogkefe kétharmad része a fogon, egyharmad része az ínyen helyezkedjen el.
 • 45°-ban az íny felé döntsük meg a fogkefét.
 • 10-15 körkörös mozdulatot írjunk le egy területen, majd ismételjük ezt meg szomszédos fogakon.
  A fog domború, így ha csak vízszintesen és egyenesen sikáljuk a fogainkat, a legnagyobb domborulat alatti ínyközeli fogfelszínek kimaradnak a fogmosásból, ami szuvasodást és ínygyulladást okozhat!
 • Jegyezzünk meg egy fogmosási sorrendet, hogy ne maradjon ki semmi (például alsó, külső fogfelszínek balról jobbra, majd alsó rágófelszínek jobbról balra, végül alsó, belső fogfelszínek balról jobbra, és ezt ismételjük a felső fogaknál is).
 • Ne feledkezzünk meg a nyelvünk tisztításáról sem. Erre kaphatók külön nyelvtisztító eszközök, de elegendő a fogkefével is megtisztítani a nyelvünket.
 • A fogköztisztítás történhet akár a fogmosás előtt, vagy utána is, a sorrendnek ez esetben nincs jelentősége. 
 • Mindezek után befejező lépésként használhatunk szájöblögetőt is.
Dalosdent_Fogápolás_Helyes fogmosás
A fogmosás lépései

Elektromos fogkefe esetén a megfelelő fogmosás annyiban tér el, hogy nem szükséges körkörös mozgásokat végeznünk, hiszen azt elvégzi helyettünk a fogkefe. Viszont a fogak domborulatának megfelelően minden irányba döntsük be a fogkefét, hogy ne maradjon ki egy fogfelszín se. 

A megfelelő otthoni szájápolás mellett nagyon fontos a félévenkénti fogorvosi ellenőrzés, hiszen már a kezdődő problémák is észlelhetők, így kezelésük sokkal egyszerűbb, gyorsabb, mint mikor már fogfájással, letört fogakkal találkozunk.

Ha tanácsra lenne szükséged a helyes fogápolással kapcsolatban, várunk szeretettel rendelőnkben! 🙂 

10% KEDVEZMÉNY ELSŐ KEZELÉSEDHEZ!

Iratkozz fel e-mail listánkra és
10%-os ajándék kupont adunk első fogászati kezelésedhez.

Call Now Button